<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » IQ大挑戰 » [機會率]經典IQ 數學題(大師級第五關)
返回列表 回復 發帖
Originally posted by at 2007-3-16 02:20 AM:

少林足球,田雞話唔係公就字,結果個硬幣掉進gap中
i see thx ~~
講多無謂,我寫咗個程式
輸入要玩幾多次,佢就會自動玩
隨機設定答案,再隨機設定選擇,再隨機設定是否轉選擇,再出結果
結果最實際

random.zip (138.1 KB)

Originally posted by kantang4910 at 2007-3-15 11:58 PM:

又來鬼辯
機會率唔係  事件出現次數/所有情況出現次數  又係乜呢?
佩服,你連機會率與實驗概率也可混為一談,假如我第一次買六合彩,就中左頭奨,是否代表我買六合彩中左頭奨的機會率是100%,假如你認為係,我無話可說
Originally posted by hold_find at 2007-3-16 03:26 AM:
講多無謂,我寫咗個程式
輸入要玩幾多次,佢就會自動玩
隨機設定答案,再隨機設定選擇,再隨機設定是否轉選擇,再出結果
結果最實際
你確認無理解錯題目or無寫錯程式?(no offence)
個人的想法是:換而不中or換而中=100%(一係中,一係唔中,唔係咁都錯?)
不換而中or不換而不中=100%(同上)
另外,換而不中=不換而中,換而中=不換而不中
所以,你一係理解錯題目寫你認為對的程式,一係理解錯題目又寫錯程式

[ Last edited by kaichun88 on 2007-3-16 at 04:18 AM ]
Originally posted by kaichun88 at 2007-3-16 04:00 AM:

佩服,你連機會率與實驗概率也可混為...
kaichun88兄試下玩玩下面嗰二個
Originally posted by lilirayhk at 2007-3-15 05:40 PM:
我都有個問題: 一對夫婦有兩個小孩, 已知其中一個是女孩子, 那麼另一個都是女孩子的機率是多少?

我以前數學老師話: 呢個 case 有 4個conditions, 男女 女男 女女 男男, 因為已知其中一個係女, 所以"西"剩 男女 女男 女女, 其中只有一個match 個題目的要求, 所以答案係 1/3

你同意佢的話嗎??? 不同意的話 佢錯在哪???
Originally posted by sakura310 at 2007-3-15 07:33 PM:
簡單d講,一間房裡面有10個男仔1個女仔
而家抽一個出黎
跟據部分人所講,可能ge情況一係男仔,一係女仔,所以抽中男or女的機率都係1/2
唔知佢地又認唔認同呢種講法
我大概估到佢地會話,因為男女數目唔一樣,所以佢地機率唔一樣
既然明白這個道理,又為何不明白題目的道理呢?
Originally posted by playbr2 at 2007-3-15 04:25 PM:
引文一篇[/colo...
完全同意,開門並不影響當初選定的門中獎的機會,自己原本不中的門不會因開門而中,也不會由中變不中,由此到鉖都是1/3,開門只會把機會加到另一道門,因此,換中奨機會會提高
認為是1/2的人應對當初選定的門中獎的機會是1/3沒有疑問,只是他們認為後來開門會改變自己的門中獎的機會
Originally posted by qqwqqwqqw1 at 2007-3-15 08:55 PM
嗯~謝謝指出錯誤~
"兩個情況會導致開門性質有別,平均加就不會成立"
為捨性質有別,不太明白說
當我火星文,我的解釋是錯的,好抱歉
Originally posted by playbr2 at 2007-3-16 04:55 AM:
  Quote:
Originally posted by lilirayhk at 2007-3-15 05:40 PM:
我都有個問題: 一對夫婦有兩個小孩, 已知其中一個是女孩子, 那麼另一個都是女孩子的機率是多少?

我以前數學老師話: 呢個 case 有 4個conditions, 男女 女男 女女 男男, 因為已知其中一個係女, 所以"西"剩 男女 女男 女女, 其中只有一個match 個題目的要求, 所以答案係 1/3

你同意佢的話嗎??? 不同意的話 佢錯在哪???
不同意,錯就錯在男女=女男,從另一角度想,其中一個是女孩子與另一個都是女孩子兩者是獨立,互不影響,兩個角度都會得出1/2

Originally posted by sakura310 at 2007-3-15 07:33 PM:
簡單d講,一間房裡面有10個男仔1個女仔
而家抽一個出黎
跟據部分人所講,可能ge情況一係男仔,一係女仔,所以抽中男or女的機率都係1/2
唔知佢地又認唔認同呢種講法
我大概估到佢地會話,因為男女數目唔一樣,所以佢地機率唔一樣
既然明白這個道理,又為何不明白題目的道理呢?
我同意男女數目唔一樣,所以佢地機率唔一樣,同樣,有車與冇車數目唔一樣,所以佢地機率都唔一樣,與上文同理,開門與自己的門互不影響,所以機率始終不變,都是1/3,換就是2/3

[ Last edited by kaichun88 on 2007-3-16 at 05:33 AM ]
Originally posted by kantang4910 at 2007-3-15 06:26 PM:
根本那些所為天才,智者...全部應统稱為鬼辯家
明明最初是三選一的三份一機會,及三份二的機會
但無論任何情況下,主持都從餘下兩度門中選出一度空門
在新的情況下,根本是兩度門中選一度門的二份一機會,
天才們卻硬要將新情況和舊情況混為一談(這是盲點1)
其實三份二機會是包括了那一度空門,但誰會選它?(這是盲點2)
分清盲點後,答案其實非常簡單,祗是有人要標奇立異吧了
Originally posted by kantang4910 at 2007-3-15 08:49 PM:
如果你話跟據數學範籌,咁你應先否定我嘅理論,而唔係找另一個例子作比喻,這種方法祗有鬼辯家才用的
如是數學理論,應像我用同一例子去辯証
既然你咁講,你應該不會認為你自己是鬼辯家吧,為何你不否定計出換是2/3的人的數學証明?
而另外,你的盲點對於我來說其實不盲,但卻成為蒙敝你心眼的盲點,首先,選出一度空門與自己的門是獨立,為何我一直強調獨立一詞?比喻說,某人已連生了五個兒子,並不影響你第六個是兒子的機會,第六個是仔的機會仍是1/2,你只能說那人有媳婦命連生了五個兒子,卻不能因此就說第六個係仔機會大或係女機會大,假如你還認為第六個係仔機會大或係女機會大,請請教自己的數學老師。就算主持不能從餘下兩度門中選出一度空門都好,開門會影響自己的門中車嗎?冇影響又何來硬要將新情況和舊情況混為一談,至於你所謂的盲點2,正因冇人會選它,換的對像只得一個,自己的門中車的機率不變(1/3),換而中的三份二機會又有何不妥?煩請你以不是鬼辯家的方法否定我嘅理論,要不,就分清你心眼的盲點才好好回來討論吧!
補充:用另一個例子作比喻也可否定人嘅理論,這方法英文叫counter examples,假設,有人說他全班考試都不合格,只要能在他班中能找一個人合格,他的說話(理論)就會被推翻,假如,這普遍的方法都被說成祗有鬼辯家才用的,又再次印證A gossip carries talk both ways這諺語
買六合彩,一是中,一是唔中.中獎機會1/2.
今次唔中,下次一定中.

仍在沉思中............
一見當初原以為已解決之問題,又有這麼多意見....

其實一早巳提出嘅一個重點就係 define the condition 嘅問題,但大家响討論時不斷將兩個不同情况下觀衆中獎之機會率混為一談.

我諗要問清楚條問題先:

1.玩呢個遊戲嘅觀眾中獎嘅機會率係幾多?
2.玩呢個遊戲嘅觀眾响主持人開咗一度空門(一定是空啦!!)之後轉呔而中獎嘅機會率又係幾多?

如果咁問法, 我答案係:
1.二分之一
2.三分之二

大家又有咩意見呢?

Please clearly 'define your condition' b4 you comment on it.
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » IQ大挑戰 » [機會率]經典IQ 數學題(大師級第五關)

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。