<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » IQ大挑戰 » [機會率]經典IQ 數學題(大師級第五關)
返回列表 回復 發帖
Originally posted by at 2007-3-15 10:06 PM:

問題是...那麼另一個"都是女孩子"的機率是多少?
就是1/2了,如果是問組合的可能性,就1/3...
唔係好明你問乜...
Originally posted by hold_find at 2007-3-15 10:32 PM:

唔係好明你問乜...
不是問,是答....
http://www.youtube.com/watch?v=Xu06Nyo7u-c&mode=related&search=
http://www.youtube.com/watch?v=ftMDfCaHnao&mode=related&search=
Originally posted by at 2007-3-15 11:04 PM:

不是問,是答....
sor~~
因為見到問號,以為係問...
Originally posted by kantang4910 at 2007-3-15 08:49 PM:

『根本那些所為天才,智者...全部應统稱為鬼辯家
明明最初是三選一的三份一機會,及三份二的機會
但無論任何情況下,主持都從餘下兩度門中選出一度空門
在新的情況下,根本是兩度門中選一度門的二份一機會,
天才們卻硬要將新情況和舊情況混為一談(這是盲點1)
其實三份二機會是包括了那一度空門,但誰會選它?(這是盲點2)
分清盲點後,答案其實非常簡單,祗是有人要標奇立異吧了』

如果你話跟據數學範籌,咁你應先否定我嘅理論,而唔係找另一個例子作比喻,這種方法祗有鬼辯家才用的
如是數學理論,應像我用同一例子去辯証
你既理論係咩??? ...... 你d所謂盲點 好抽像喎 , 你所指既''盲點''代表咩野 ??? 可否舉例呢?!?  .... 同埋, 請問点去''分清盲點'' .....可否講解一下
Originally posted by lilirayhk at 2007-3-14 01:15 PM:
答案一定係1/3。我想問題重點係在於 主持人係知邊度門有車, 佢係特登開一度無車的門比你睇, 即係話無論你第一次中唔中架車, 佢都會開一度空門。大部分網友confuse 左一樣野, 就係二選一, 機會率就一定係1/2, 佢地忽略左個 condition, 其實個condition 係好重要的。如果再講白d, 即係有三度門 "車" "空1" "空2", 如果你會轉軑的話, Condition one: 你一開始choose 左"車"的話, 你就無車la, Condition two: 你一開始choose 左"空1"的話, 主持人then 開"空2", 你轉軑, win 左車, Condition three: 一開始choose 左"空2"的話, 主持人then 開"空1", 你轉軑, win 左車。即係話轉軑 win 的機率係 2/3 (3個condition 有2個中ma)。我都知我講得好唔清楚, 不過盡左力ga lar, 熟知呢條題目的人應該都知佢好難講得明明白白, 如果唔係都唔會討論成200頁la! 包涵包涵
但係第一個Condition 好似要 x 2 喎, 因主持開"空1" or 主持開"空2"

[ Last edited by netharmon on 2007-3-15 at 11:41 PM ]
如果真係 2/3 同 1/2 咁大差異, 不如寫個 Program 來 Simulate 10000000 times 睇吓 如果轉的勝出 是近 1/2 定 2/3.
Originally posted by playbr2 at 2007-3-15 11:22 PM:

你既理論係咩??? ...... 你d所謂盲點 好抽像喎 , 你所指既''盲點''代表咩野 ??? 可否舉例呢?!?  .... 同埋, 請問点去''分清盲點'' .....可否講解一下
我將整件事講得咁清楚你都要我舉例,我仲有乜例要舉?
要討論就用番件事做依歸,唔好用第二個例子做比較

如果你話所謂盲點抽像,咁我直頭話你在那兩個方錯誤了,而令人混淆
跟住所分析都係錯,咁會唔會清晣啲?
Originally posted by netharmon at 2007-3-15 11:38 PM:
如果真係 2/3 同 1/2 咁大差異, 不如寫個 Program 來 Simulate 10000000 times 睇吓 如果轉的勝出 是近 1/2 定 2/3.
你都未明條題目......結果吾重要,因為只有二個結果 ''鸁''同 ''輸'' .......所以做一千次一萬次都好, 結果還結果 ........ ''一件事完完全全發生一次'' 其當中所包含o既機率係每次一樣既..............大家都知道 ''結果所出現的次數'' 與 ''會機率'' 不一定成正比.......除非該事件發生之''機率'' 為 =1 或 =0
Originally posted by playbr2 at 2007-3-15 11:55 PM:

你都未明條題目......結果吾重要,...
又來鬼辯
機會率唔係  事件出現次數/所有情況出現次數  又係乜呢?
Originally posted by kantang4910 at 2007-3-15 11:53 PM:

我將整件事講得咁清楚你都要我舉例,我仲有乜例要舉?
要討論就用番件事做依歸,唔好用第二個例子做比較

如果你話所謂盲點抽像,咁我直頭話你在那兩個方錯誤了,而令人混淆
跟住所分析都係錯,咁會唔會清晣啲?
我知你一直講e件case , 但我吾係你 , 你個腦諗乜我吾會知

你講得好''清楚''.....盲点ㄚ嘛.....

咁我又跟足你一樣既方法去講清楚e件事

======================================

明明最初是三選一的三份一機會,及三份二的機會
但無論任何情況下,主持都從餘下兩度門中選出一度空門
在新的情況下,根本是兩度門中選一度門的二份一機會,
天才們卻硬要將新情況和舊情況混為一談(這是跟據數學)
其實三份二機會是包括了那一度空門,但誰會選它?(這是跟據數學)
跟據數學後,答案其實非常簡單,祗是有人不明白罷了

==========================================

我咁解釋你又明吾明.........係咪同你講d野一樣咁含糊呢

[ Last edited by playbr2 on 2007-3-16 at 12:24 AM ]
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » IQ大挑戰 » [機會率]經典IQ 數學題(大師級第五關)

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。