<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » IQ大挑戰 » [機會率]經典IQ 數學題(大師級第五關)
返回列表 回復 發帖
我記得我在幫人補習時
為左引起補習生的興趣
我用上了這個遊戲

於是同佢玩起上黎
開頭佢死都唔信
玩左n次之後...
唔到佢唔信

我記得一個理論
一件事如果係有固定的發生機率,咁只要將呢件事做無限次
咁所得出的結果就無限越趨近理論機率值

我知道死亡筆記電影也用上了這個理論(實在超鐘意呢個理論)
我朋友之見解:
如果揀選冇車的門->主持人開另一道冇車的門->即係話架車在最後一道門->轉駄->攞到架車

如果揀選有車的門->主持人開另一道冇車的門->架車在自己揀果道門->轉駄就攞唔到架車

所以如果機械式地轉駄的話

如果揀選冇車的門->攞到架車

如果揀選有車的門->攞唔到架車

有2/3機率揀中冇車的門->攞到架車

有1/3機率揀中有車的門->攞唔到架車

結論:

有2/3機率->攞到架車

有1/3機率->攞唔到架車
我都有個問題: 一對夫婦有兩個小孩, 已知其中一個是女孩子, 那麼另一個都是女孩子的機率是多少?

我以前數學老師話: 呢個 case 有 4個conditions, 男女 女男 女女 男男, 因為已知其中一個係女, 所以"西"剩 男女 女男 女女, 其中只有一個match 個題目的要求, 所以答案係 1/3

你同意佢的話嗎??? 不同意的話 佢錯在哪???
根本那些所為天才,智者...全部應统稱為鬼辯家
明明最初是三選一的三份一機會,及三份二的機會
但無論任何情況下,主持都從餘下兩度門中選出一度空門
在新的情況下,根本是兩度門中選一度門的二份一機會,
天才們卻硬要將新情況和舊情況混為一談(這是盲點1)
其實三份二機會是包括了那一度空門,但誰會選它?(這是盲點2)
分清盲點後,答案其實非常簡單,祗是有人要標奇立異吧了
Originally posted by kantang4910 at 2007-3-15 06:26 PM:
根本那些所為天才,智者...全部應统稱為鬼辯家
明明最初是三選一的三份一機會,及三份二的機會
但無論任何情況下,主持都從餘下兩度門中選出一度空門
在新的情況下,根本是兩度門中選一度門的二份一機會,
天才們卻硬要將新情況和舊情況混為一談(這是盲點1)
其實三份二機會是包括了那一度空門,但誰會選它?(這是盲點2)
分清盲點後,答案其實非常簡單,祗是有人要標奇立異吧了

如果我說不是有人要標奇立異,它真是在數學范籌裡的一個確設理論呢.......至於上面那些都是為驗證理論而產生的故事而已
唉~
睇到d人咁講
play兄,我實在是傷心啦~
所以ma,我都不願跟他們理論了~

簡單d講,一間房裡面有10個男仔1個女仔
而家抽一個出黎
跟據部分人所講,可能ge情況一係男仔,一係女仔,所以抽中男or女的機率都係1/2
唔知佢地又認唔認同呢種講法
我大概估到佢地會話,因為男女數目唔一樣,所以佢地機率唔一樣
既然明白這個道理,又為何不明白題目的道理呢?
Originally posted by lilirayhk at 2007-3-15 05:40 PM:
我都有個問題: 一對夫婦有兩個小孩, ...
這是對的,因為它說"其中一個係女",冇話"第一個係女",所以目前餘下的可能性有男女 女男 女女,而第2個條件是"都是女",所以只有女女符合,所以是1/3
注意題目問的不是"生下2小孩,2個都是女的機會"
Originally posted by playbr2 at 2007-3-15 07:15 PM:

...
如果你話跟據數學範籌,咁你應先否定我嘅理論,而唔係找另一個例子作比喻,這種方法祗有鬼辯家才用的
如是數學理論,應像我用同一例子去辯証
Originally posted by kaichun88 at 2007-3-15 02:13 PM:

要留意轉換四個條件是不完全一樣的,...
嗯~謝謝指出錯誤~
Originally posted by kaichun88 at 2007-3-15 03:21 PM:

你的觀點與hold_find類似,認為開了...
"兩個情況會導致開門性質有別,平均加就不會成立"

為捨性質有別,不太明白說
Originally posted by lilirayhk at 2007-3-15 05:40 PM:
我都有個問題: 一對夫婦有兩個小孩, ...
問題是...那麼另一個"都是女孩子"的機率是多少?
就是1/2了,如果是問組合的可能性,就1/3...
http://www.youtube.com/watch?v=Xu06Nyo7u-c&mode=related&search=
http://www.youtube.com/watch?v=ftMDfCaHnao&mode=related&search=
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » IQ大挑戰 » [機會率]經典IQ 數學題(大師級第五關)

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。