<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» Sports討論版 » 北京奧運2008 » 今次奧運觀眾面對的三大問題
返回列表 回復 發帖
原帖由 filter-052fans 於 2008-7-30 05:34 PM 發表

隨左溫度, 你唔可以排除濕度, 同香港係台風季節, 打風唔成三日雨, 一個8號波就足以攪妳3 4日....

另外你提到香港係"馬"呢方面係強項, 就正正係問題所在,
所謂要為祖國出番一分綿力, 活生生既人材點解唔可以番上 ...
跑馬同馬術要求唔同....你不如check吓上次雅典幾多度...
原帖由 d228216 於 2008-7-30 05:42 PM 發表

跑馬同馬術要求唔同....你不如check吓上次雅典幾多度...
我話: 隨左溫度, 你唔可以排除濕度, 同香港係台風季節, 打風唔成三日雨, 一個8號波就足以攪妳3 4日....

跟別人討論前, 請看清楚別人言論的內容再作回應會比較恰當

我再一點補充, 我無話香港完全唔可以進行馬術運動, 講緊既係適合唔適合既問題,
全中國國土之內, 真係得香港一個地方天氣最合適進行馬術賽?

今屆好多比賽要早到6點幾就進行, 原因又何在呢?

評分次數

原帖由 filter-052fans 於 2008-7-30 08:00 PM 發表

我話: 隨左溫度, 你唔可以排除濕度, 同香港係台風季節, 打風唔成三日雨, 一個8號波就足以攪妳3 4日....

跟別人討論前, 請看清楚別人言論的內容再作回應會比較恰當

我再一點補充, 我無話香港完全唔可以 ...
你知唔知點解大陸唔可以自己舉行馬術賽士
原帖由 d228216 於 2008-7-30 10:47 PM 發表

你知唔知點解大陸唔可以自己舉行馬術賽士
我都無話過佢地有能力可以自己攪掂, 我係話:

所謂要為祖國出番一分綿力, 活生生既人材點解唔可以番上國內幫助建設馬術?
而係要硬生生係一個唔適合既地方舉行, 係貪功霸d野黎攪, 定係有心出力, 大家心中有數啦....

又係果句, 討論前先看清楚別人的論點再作回應, 會比較恰當...

評分次數

論點要建築於知識上唔係空口講白話
Highlight咗D字唔代表你有咩論據
大陸唔搞馬術係因為大陸冇馬匹檢疫制度, 馬匹入口對當地生態有咩影响冇人知, 大陸有咩對馬有影响既病毒亦冇人知, 冇馬主肯將價值上億元既名駒運到一個唔知有咩病毒既地方作賽.

評分次數

香港何以會協辦馬術, 大家可以到以下網址參考
http://zh.wikipedia.org/w/index. ... E&variant=zh-tw
呢件事都凸顯幾樣野
1. 北京一申辦成功, 次日霍生即向公眾提出有意協辦一些項目, 其時霍生及港奧委會尚未有任何實則建議及項目, 可見霍生呢個人好大喜功, 一心以為自己出聲就可以成為英雄, 都冇諗過呢件事除左要北京首肯之後仲要國際奧委會批淮
2. 第二日大陸官員劉淇就好識做, 知道阿爺未批淮佢都話唔到事, 就話最有可能協辦會係馬術, 一睇就知北京只想將最少觀眾睇又最易搵到藉口俾其他城市協辦的項目彈俾香港
3. 立法會動議時, 民建聯議員諗都唔諗就提出好多唔用腦既論點支持, 例如蔡蔡子竟然話香港馬術水準係世界級, 所以香港絕對適合協辦, 又話協辦馬術可以提升市民參與運動熱誠, 又話香港人身材矮小, 冇西方人大隻, 參與其他運動難免輸蝕, 馬術運動正好適合香港人身型, 大有機會成為香港運動強項云云, 不過呢D完全冇任何論據, 皆因香港原來馬術水準甚差, 今屆先搵幾個外藉選手轉藉參賽, 而且有參與馬術既人雖然多左, 但未見真係普及, 好多家長都認為呢項運動昂貴, 有得揀都唔揀馬術, 亦都唔見呢幾年有邊個馬術運動員好似李麗珊, 黃金寶等擠身世界一流行列, 呢件事反映阿爺一出聲, 民建聯就即刻發動"民意", 通過呢個初初受國際馬術聯會, 奧委會, 學者同埋傳媒質疑既方案
4. 最後傾掂數, 阿爺將馬術呢項咁"重要"既盛事交俾香港人去辦, 等大陸人普遍認為香港人都係鐘意一味等阿爺救濟, 霍生同特區政府就將呢件事介定為"封功偉蹟"

評分次數

原帖由 d228216 於 2008-7-31 06:12 AM 發表
論點要建築於知識上唔係空口講白話
Highlight咗D字唔代表你有咩論據
大陸唔搞馬術係因為大陸冇馬匹檢疫制度, 馬匹入口對當地生態有咩影响冇人知, 大陸有咩對馬 ...
Highlight D 字係體貼一d討論時, 唔消化別人的觀點就作出回應既人而設,
論據夠唔夠硬淨, 雖有客觀標準, 但也會視乎看者而定....而且唔係討論咩, 都需要用到"知識"去backup..

我既論點係, 我認為有部份人好大喜功, 硬生生霸d項目番黎攪, 美其名為國家出力,
實為私心出風頭之舉, 真正為國奧出力, 大可上大陸幫手發展馬術...
因為香港可辦馬術唔係贏天時地利, 係羸在"人材" !!

內地無馬匹檢疫制度? 咁香港以前又有無? 點解最後又變成而家咁完善?
以閣下所謂既論點, 香港之前連馬術場地也無, 咁咪大可以一早放棄舉辦奧馬?

我唔明你一直同我糾纏係 "大陸無能力攪, 只有香港可以" 為d咩...
我講奧馬既論點一直係, 香港奧馬只係好大喜功之舉, 硬上功貽笑大方...

難道奧馬係北京奧運不可不舉行的項目? 中國自己就連夠資格比賽既選手都唔多,
決定舉行純粹係因為香港要爭黎做, 香港馬術好受歡迎? 唔係有電視劇, 香港有幾多人聽過 "盛裝舞步"?
北京奧運, 唔係中國奧運, 免得過既, 都唔會去一個離主辦場地咁遠既地方進行比賽啦...

如果香港真係氣候合適, 又係眾望所歸, 非攪不可,
咁果d "毒霧襲沙田, 奧馬或延期" 既新聞就無得炒作啦...

果班真係咁"熱愛"馬術既觀眾, 就唔係三點幾四點去睇比賽啦...

評分次數

原帖由 darkensun 於 2008-7-31 08:58 AM 發表
香港何以會協辦馬術, 大家可以到以下網址參考
http://zh.wikipedia.org/w/index.php?title=2008%E5%B9%B4%E5%A4%8F%E5%AD%A3%E5%A5%A7%E6%9E%97%E5%8C%B9%E5%85%8B%E9%81%8B%E5%8B%95%E6%9C%83%E9%A6%AC%E8%A1%93%E9 ...
that's the story! thx!!

我要講既亦係咁, 香港有得攪, 唔係因為地方合適, 只係香港有識處理純種馬既人材同系統, not 地理因素!!

人材本來可以番國內幫手, 但就咁番上去, 香港個credit就好細...

that's why 香港要爭黎做, 懶理你香港根本無人識馬術, 根本無選手,
天氣有幾熱, 空氣有幾差, 濕度有幾高, 颱風會有幾多, 離北京有幾遠, 保安幾咁無經驗.....

評分次數

原帖由 filter-052fans 於 2008-7-31 09:58 AM 發表

that's the story! thx!!

我要講既亦係咁, 香港有得攪, 唔係因為地方合適, 只係香港有識處理純種馬既人材同系統, not 地理因素!!

人材本來可以番國內幫手, 但就咁番上去, 香港個credit就好細...

that's why 香 ...
其實霍生一開始就唔係想爭馬術協辦權, 不過大陸見你既然開到口, 就俾件豬頭骨你啦
其實霍氏父子一向都鍾情足球, 當初傳媒亦探出佢地想主辦球類運動, 或者部份足球賽(足球分組賽通常由幾個城市主辦, 好似世界盃咁), 不過國內除左北京, 都有唔少地方需要安撫, 是以劉淇一開口就唔提球類項目
其實北京唔係沿海城市, 帆船賽係約定俗成由沿海城市協辦, 香港亦有高水平選手穩奪參賽資格, 唔知點解霍生一開始竟然唔爭取呢項可以大條道理協辦既項目, 最終呢個項目都由另一沿海城市(同屬中國奧委會)青島主辦, 奧運代表陳敬然指出八月份青島水流同風速其實同香港接近, 香港亦有主辦大型滑浪風帆賽經驗, 如果香港協辦呢個項目, 立法會議員就真係可以話呢個項目香港係世界級了

評分次數

原帖由 d228216 於 2008-7-30 02:33 PM 發表

聽講全中國各大城市天氣, 香港都唔算熱..內地好多地方都40幾度....最重要係內地搞唔到, 一係取消, 一係同第二個地方合作.  但論馬仔, 的確係香港強項. ...
我相信內地天氣都可以主辦馬術賽
奧運除左馬術外, 另有一項目需要馬匹參與, 就係現代五項當中的騎術項目
至於點解現代五項可以繼續由北京主辦, 同埋馬匹駛唔駛香港北京兩邊飛, 答案就係兩個項目用既馬唔同, 馬術係自備馬匹參賽, 現代五項中的騎術則由主辦機構分配
北京天氣既然適合辦現代五項, 證明所有指出北京唔適合辦馬術既論點係BULLSHXT啦

NO BAD WORDS ALLOW IN HERE.....

THANKS!!!

Personally I don't agree what HK Government doing this game in HK

返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» Sports討論版 » 北京奧運2008 » 今次奧運觀眾面對的三大問題

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。