<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 影音數碼講 » ROGERS LS3/5A 11OHMS 大概值乜野價錢?
返回列表 回復 發帖
D佬大大。。。

請問你用乜野 POWER M ?
原帖由 vv1668vv 於 2009-7-5 01:29 AM 發表

唔怪之得啦。。。“膽”真系靈魂。。
依家 “貓拿”Mullard ECC32 石墨?都好貴下。

換前后,分別如何? 甜潤 ?
之前用2支 GEC 6J5, 平平地都幾好的, 夠爽又夠力, 但想玩吓高分析力咪試吓高階胆, 的確分析力高一班之餘亦夠厚聲.
但要10倍 GEC價 .
原帖由 vv1668vv 於 2009-7-5 06:58 PM 發表
D佬大大。。。

請問你用乜野 POWER M ?
有兩部輪住用, 一部 Krell FPB 300, 較常用. 另一都 Krell KSA600, 封塵多, 太舊太巨型冇人要 .

但部FPB開始衰老, 機身開始有「彈彈」, 斷流掣响聲多 , 頂多一兩年打柴.
原帖由 d228216 於 2009-7-5 07:28 PM 發表

有兩部輪住用, 一部 Krell FPB 300, 較常用. 另一都 Krell KSA600, 封塵多, 太舊太巨型冇人要 .

但部FPB開始衰老, 機身開始有「彈彈」, 斷流掣响聲多 , 頂多一兩年打柴. ...
嘩!  Krell FPB 300 so POWRFUL!!!

會唔會系。POWER AMP....普遍 通病。。??
之前部 NAD...都出現類似問題。。。一邊有少少“嗒嗒”聲。
(當初以為電流聲,換左條POWER 線都無乜改善。。

好耐之前有套“渣的士”  ,不過俾屋企人強烈投訴。 逼不得已放左。。

后來買左部 合拼300B, 得8 ohm 。。(意為可以一嘗300B滋味。點不知....
所以 (3/5A 唔多0岩推。。細細聲還可。不過都系無乜癮。。所以好少聽。。  )
300B前面有對 6sN7 G E (將價就貨,有D上當)。。只可说“普通”。。
部機 推12寸舊纸盘 JBL。。用梨聽(人聲)尚可。。
因為無乜動力可言。。其他就樂器。爆膨。。唔駛預距 ....

后尾。。舊同事廉讓。Vincent SA-T1 ..Per ... 換左RCA
叫做爽,实净 過之前,聽多左少少野。。不過都系......

依家就 得啖笑   ThX!!
原帖由 vv1668vv 於 2009-7-5 09:53 PM 發表

嘩!  Krell FPB 300 so POWRFUL!!!

會唔會系。POWER AMP....普遍 通病。。??
之前部 NAD...都出現類似問題。。。一邊有少少“嗒嗒”聲。
(當初以為電流聲,換左條POWER 線都無乜 ...
KSA600 好力過 FPB300好多, FPB300較有音樂感, KSA真正600W, 好勁, 不過誇得滯 .

我唔係喇叭有聲, 係部amp裡面間中有「彈」一野.

300B 用 audio note or marantz 都得, 土炮大陸通常好差

原帖由 d228216 於 2009-7-5 11:41 PM 發表

KSA600 好力過 FPB300好多, FPB300較有音樂感, KSA真正600W, 好勁, 不過誇得滯 .

我唔係喇叭有聲, 係部amp裡面間中有「彈」一野.

300B 用 audio note or marantz 都得, 土炮大陸通常好差 ...
總之任何巨形音響” =  羅文著名金曲“家變” 。。。。。

300對我梨講已經 好勁。。。嘩。。。。600。天文數字。。

煲住。。。D電費 堅唔堅!??

部300B曾經俾 師傅“摸”過。。算系比之前D(肯俾多D”可能又唔同)
不過始終有D..先天不足。。點都擺脫唔到一D缺點。。

Audionote毒呢 。。。。絕對锺意。除左喇叭之外。。

部SA-T1,當年 少數 出口歐洲貨品。。

同意。。一般大陸野都系唔多掂。。

大陸野。。無二手價。。
即使去到真系好OK既階段。。又可以揀部二手名牌呢。。。
原帖由 vv1668vv 於 2009-7-6 12:39 AM 發表

“總之任何巨形音響” =  羅文著名金曲“家變” 。。。。。

300對我梨講已經 好勁。。。嘩。。。。600。天文數字。。

煲住。。。D電費 堅唔堅!??

部300B曾經俾 師傅“摸”過。 ...
原帖由 d228216 於 2009-7-6 12:43 AM 發表
D佬大大

謝謝你分享與介紹。。。
有機會。或者 機器擺放條件許可既時候。。

再向你請教。。

Thx!!
原帖由 vv1668vv 於 2009-7-6 03:09 AM 發表

D佬大大

謝謝你分享與介紹。。。

再向你請教。。

Thx!!
歡迎
原帖由 vv1668vv 於 2009-7-6 03:09 AM 發表

D佬大大

謝謝你分享與介紹。。。

再向你請教。。

Thx!!
今日買咗兩支5Y3G整流....

Western Electric CRC5U4-G

同依支England版

返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 影音數碼講 » ROGERS LS3/5A 11OHMS 大概值乜野價錢?

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。