<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 【飲食區】 » 【飲食天地】華人特色NASI LEMAK(辣死你媽)
返回列表 回復 發帖

【飲食天地】華人特色NASI LEMAK(辣死你媽)

華人特色NASI LEMAK(辣死你媽)
材料
米 適量
即食印尼CURRY料一包
洋蔥 1粒
(飯)椰漿 30G~50G 視乎口味
(CURRY)椰漿2 100G~200G 視乎口味
牛肉或豬肉或雞肉 視乎口味
江魚仔 適量
花生或薄脆
荷包蛋

作法
1)米洗淨﹐加水及椰漿待熟
2)將江魚仔爆至脆口代用
3)洋蔥切茸爆香﹐加入CURRY料及水份待滾
4)加入肉類不斷翻動至熟
5)放入椰漿後加蓋燜至汁濃肉稔即可
6)盛飯﹐加上CURRY﹑江魚仔﹑荷包蛋及薄脆

PS﹕馬來文NASI=飯 LEMAK=油膩
衷心多謝 member gogo 兄 d 正宗大馬 recipe, 希望大家鐘意啦
最可靠嘅終生伴侶係.... 面油紙, 鼻貼<-- 答案   ^_^ '
bro,
正宗大馬既NASI LEMAK(辣死你媽)
係唔用豬肉既,因為它源自馬來西亞,
馬來人係唔食豬肉既...
因為回教徒唔食得豬肉既...
所以無可能係用豬肉烹調囉...
不過這d野好自由既,
你想點煮都得,講唔定仲好味添!!
慢慢享用你既辣死你媽喇!!
Originally posted by Maxson85 at 2005-7-2 11:13 PM:
bro,
正宗大馬既NASI LEMAK(辣死你媽...
華人特色吖嗎, 無信回教嘅大馬華人專用

[ Last edited by singgeihot on 2005-7-2 at 11:28 PM ]
最可靠嘅終生伴侶係.... 面油紙, 鼻貼<-- 答案   ^_^ '
Originally posted by Maxson85 at 2005-7-2 11:13 PM:
bro,
正宗大馬既NASI LEMAK(辣死你媽...
其實是怡保華人發明的﹐系霹靂洲一般華人新村巴剎(街市)
就可能有﹐皆因華人嗜食豬肉。
特色係用左印尼CURRY﹐用馬來人或印度人既CURRY同
豬肉唔夾味﹐用華人既海南CURRY又同椰漿相衝﹐最終
只有印尼CURRY可以同時兼容豬﹑牛﹑羊及雞肉。
朋友﹐有機會來霹靂洲旅行可以去巴剎搵搵。
Originally posted by gogo8281 at 2005-7-3 12:08 PM:

其實是怡保華人發明的﹐系霹靂洲一...
Thanks for the clarification

gogo 兄請去 【飲食天地】 睇睇 thread #2, 有加分守則 & Tips
Link: 【飲食天地】
馬來有名辣food "NASI LEMAK"
在多倫多 我吃了, 在多倫多 there is a lot of 馬來 restaurant

http://www.26fun.com/bbs/attachm ... 43be&download=1

http://www.26fun.com/bbs/attachm ... d0af&download=1

[ Last edited by tenmadio on 2005-7-2 at 11:39 PM ]

128 x 117 PIXEL下載

480 x 225 PIXEL下載

Originally posted by tenmadio at 2005-7-3 12:34 PM:
馬來有名辣food "NASI LEMAK"
在多倫多 我吃了, 在多倫多 there is a lot of 馬來 restaurant
十仔可以去呢度推介: 【飲食天地】分區 - 免費飲食指南

全世界嘅食肆都可以推介, 況且呢度有好多 toronto 嘅 member
Originally posted by gogo8281 at 2005-02-01 02:26:
華人特色NASI LEMAK(辣死你媽)
材料
...
nice job
and well done,,

下次記住增加圖片  

好多 member都相看看的
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 【飲食區】 » 【飲食天地】華人特色NASI LEMAK(辣死你媽)

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。