標題: 孫海平勳人地說: 劉翔出賽是在玩命 [打印本頁]

作者: maksim2046    時間: 2008-8-18 01:56 PM     標題: 孫海平勳人地說: 劉翔出賽是在玩命

劉翔與他的教練孫海平情同父子
在今天劉翔退下來後的記者招待會上
孫海平說:他出賽是在玩命
這一刻兩行淚狠狠的在孫教練的瞼上劃下
男兒有淚不輕彈只因未到傷心處
看著自己的兒子在場上冒著斷筋之險也不想放棄教練以及全中國人的期望
孫海平內心的痛實在把心田也粉碎..

圖片附件: 20071124092128478.jpg (2008-8-18 01:56 PM, 36.4 KB) / 下載次數 62
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=1276664&k=41d4a5f4114f46ca93f67a9be87bb962&t=1714731232&sid=66q9Sd

作者: Hkwan    時間: 2008-8-18 03:21 PM

lau cheung is our hero
作者: pakho    時間: 2008-8-18 04:53 PM

他永遠是我心目中的冠軍
作者: honeyfei    時間: 2008-8-18 04:56 PM

我諗佢一早都知自己好大可能玩唔到..但都係撐落去..
只係現場都認為自己唔應該跑...

好難過....我睇到新聞都呆左陣...TwT
作者: 大懶樣    時間: 2008-8-18 05:57 PM

鬧佢吾比賽既人太自私啦.  事問有邊個運動員吾想攞金牌呢!  而且今次只係預賽, 以佢實力如果吾係有傷入覆賽一定無問題.  佢吾跑一定係太痛頂吾順.  吾該d自私既人反醒下自己講既野, 再好令劉翔腳傷+心傷.
作者: 費事高    時間: 2008-8-18 06:34 PM

勿為一時之勇,令自己終身殘廢
作者: seafireson2    時間: 2008-8-18 07:19 PM

原帖由 pakho 於 2008-8-18 04:53 PM 發表
他永遠是我心目中的冠軍
無錯,我到係0甘諗!
佢永遠都係no.1!!
作者: 劉翔扮哂蟹    時間: 2008-8-19 02:12 PM

扮野都咁多傻仔信
作者: kenny_    時間: 2008-8-19 04:52 PM

原帖由 pakho 於 2008-8-18 04:53 PM 發表
他永遠是我心目中的冠軍
我都係
我永遠支持佢
作者: 打狗棒    時間: 2008-8-19 05:04 PM

有時睇嘢唔好睇表面, 等於唔係有人爆幕後代唱事件, 又有誰會知道真相?
跑不動或是怕輸不敢跑, 現在誰也說不準, 在共產黨統治下的中國, 甚麼事也可以是假, 請不要過份天真!!!
作者: slwong3    時間: 2008-8-19 08:43 PM

原帖由 打狗棒 於 2008-8-19 05:04 PM 發表
有時睇嘢唔好睇表面, 等於唔係有人爆幕後代唱事件, 又有誰會知道真相?
跑不動或是怕輸不敢跑, 現在誰也說不準, 在共產黨統治下的中國, 甚麼事也可以是假, 請不要過份天真!!! ...
then I don't understand the point...

even if he can't win the gold medal....at least he would get a second place (silver)....
why would he hestitate to play in the match?

作者: e_e    時間: 2008-8-19 10:21 PM

原帖由 slwong3 於 2008-8-19 08:43 PM 發表

then I don't understand the point...

even if he can't win the gold medal....at least he would get a second place (silver)....
why would he hestitate to play in the match?
THIS IS THE POINT
http://www.26fun.com/bbs/thread-188760-7-1.html
作者: kinz    時間: 2008-8-19 10:53 PM

原帖由 打狗棒 於 2008-8-19 05:04 PM 發表
跑不動或是怕輸不敢跑, 現在誰也說不準, 在共產黨統治下的中國, 甚麼事也可以是假, 請不要過份天真!!! ...
本地雜誌報導一則

作者: ironcross    時間: 2008-8-20 12:27 AM

劉翔只是滿足13億愚民及7百萬順民「大頭症」﹝柏楊語﹞之工具而已
真傷假傷只有天知地知劉翔知
作者: hung414    時間: 2008-8-20 12:48 AM

有時候..真真假假又如何
最緊要係四年後都會有奧運...唔駛搵命出黎博
何況四年後唔再係中國啦...壓力都冇咁大啦
作者: shehboy    時間: 2008-8-20 04:41 AM

''劉翔出賽是在玩命!' - 老外記者聽唔到呢句, 因為即時翻譯特登唔譯, 呢啲就係中國式記者會.
作者: 乂小林乂    時間: 2008-8-20 04:48 AM

其實我覺得佢唔敢跑多
作者: ironcross    時間: 2008-8-20 09:34 AM

原帖由 shehboy 於 2008-8-20 04:41 AM 發表
''劉翔出賽是在玩命!' - 老外記者聽唔到呢句, 因為即時翻譯特登唔譯, 呢啲就係中國式記者會.
Don't they remember some Westerners also know Chinese language???
作者: amdintel    時間: 2008-8-21 08:10 AM

絕對同意!睇野唔好睇表面,要用腦諗,可以有代唱,又有放假煙花,梗有做假唔敢跑啦,其實呢個劉翔係整容出黎咖,真箇個依家醫緊添........又一個狗同人都會屙屎所以狗等於人o既思維

佢跑唔跑或跑唔郁都唔係主題,係我地中國人點解要對一個運動員咁苛刻,又點解做一個中國運動員非要玩命不可,射擊最後一靶打4.4環連銅牌都沒有的運動員講'金牌是假的,愛情是真的',當時睇live睇到佢老婆安慰佢時真係感受到呢句話,運動員都係人,一樣要食飯生活,點解要佢地同我地唔同?係唔係需要重新認識奧運意義,擺好心態,真係做到成固欣然,敗亦可喜,不顧結果,享受過程呢?
作者: slwong3    時間: 2008-8-21 08:33 AM

原帖由 amdintel 於 2008-8-21 08:10 AM 發表

絕對同意!睇野唔好睇表面,要用腦諗,可以有代唱,又有放假煙花,梗有做假唔敢跑啦,其實呢個劉翔係整容出黎咖,真箇個依家醫緊添........又一個狗同人都會屙屎所以狗等於人o既思維

佢跑唔跑或跑唔郁都唔係主題,係我地中國人點 ...
I totally agree with you that we should stand on the atheletes' side to think.

On the other hand, I don't understand why people would think 劉翔 is afraid to lose and that's why he pretends he is injury.

Right now, China needs as many medals as possible.  Even a silver medal would make them looks nice on the medal table.  If 劉翔 can play in the run, even he can't win the gold medal, he can at least get the second place (silver).  

If I am 劉翔, why don't I still join the run, if I really lose and got a second place, then I can just blame on the injury and say I was not at 100% during the match?  I would pretend that I lose but I still join the run because I am pretending the Chinese citizens.

Wouldn't that even sound more nice if his injury is really a fake?
作者: rogertu    時間: 2008-8-22 04:23 AM

他的压力太大啦,不止是脚伤。给他们师徒一点时间恢复吧
作者: DOG9922    時間: 2009-10-20 06:23 PM

太可憐啦!

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://www.26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0