標題: [時事] 我問你仲敢唔敢食日本食物? [打印本頁]

作者: 新經濟學巨人    時間: 2011-3-22 11:14 AM     標題: 我問你仲敢唔敢食日本食物?

本帖最後由 新經濟學巨人 於 2011-3-22 12:02 PM 編輯 ! w: O6 X( ~: W4 t2 l

1 l& c8 {4 W& B# \; L2011年3月22日訊
' t1 l# s) T: a; o! M( {0 u% V7 b: K
1)日本禁止受災地區受輻射污染食物出口;
1 _! A; ~6 r1 }) f& e4 G2)美國航空武艦可能因輻射駛離開基地;及8 _) K0 f' z/ r0 k6 `
3)日本測到對出東面太平洋100米海水受輻射污染(如圖
; S. _1 h+ A1 R6 Q
$ K- D! D: H" Z% l以上三個情況乃新聞訊息,如有差誤或失實,請指正。

圖片附件: radiation.jpg (2011-3-22 11:14 AM, 44.6 KB) / 下載次數 0
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=1822766&k=302a998b14f52d70f4a15afac985903c&t=1714559366&sid=1DDmbS

作者: andyho    時間: 2011-3-22 11:32 AM

香港傳媒有報道, 飲用輻射超標牛奶一年, 只等同做一次電腦掃瞄
* p3 F; m1 `* m. X7 b5 f日本食物咁有問題, 排隊買日本奶粉的香港人應改去食大陸的三鹿牌奶粉啦9 a9 Y& {, B1 @* R
祖國食物信得過日本食物多多聲架!
作者: K2K    時間: 2011-3-22 11:33 AM

香港傳媒有報道, 飲用輻射超標牛奶一年, 只等同做一次電腦掃瞄
) p# K+ ]1 a) E/ |$ N. I, T1 s; I日本食物咁有問題, 排隊買日本奶粉的香港人應改去食大陸的三鹿牌奶粉啦1 O  T8 S) p% U$ h1 d& n! F
祖國食物信得過日本食物多多聲架! ...
* d5 w7 I* p+ T6 t6 }andyho 發表於 2011-3-22 11:32 AM
; M: u7 ]- _' Z7 ~9 y( P1 r$ f3 t& r# U. u. p
你眼中全世界只有日本食品同祖國食品之分   
作者: andyho    時間: 2011-3-22 11:40 AM

' A, B/ X- V; s  a1 f
( C4 C8 L2 `0 b- b$ d) \# A% g% v你眼中全世界只有日本食品同祖國食品之分   
& f8 X  A1 a' u9 \K2K 發表於 2011-3-22 11:33 AM
) j+ k" s% O* ?+ v: G6 [- z' _& z; k2 j4 ?# a
樓主話日本食物有問題, 我建議改食我們偉大祖國的三鹿奶而已, 無謂去排隊買日本奶粉食壞自己個BB嘛) e- g6 f7 _- O  g- Y
我國的食物安全監管好, 品質佳, 有些BB仔食左大陸奶, 個頭特大, 顯見腦袋容量也大, 腦筋好有咩問題?
作者: K2K    時間: 2011-3-22 11:43 AM

' ?7 |/ F3 ^) M% }
' x# y1 `" T! n, T1 d

' w! h; Y, w6 I  l: {  ^9 n; y樓主話日本食物有問題, 我建議改食我們偉大祖國的三鹿奶而已, 無謂去排隊買日本奶粉食壞自己個BB嘛# H9 i6 x4 T- A. c
我國的食物安全監管好, 品質佳, 有些BB仔食左大陸奶, 個頭特大, 顯見腦袋容量也大, 腦筋好有咩問題? ...- Z( }+ b# O: q7 X+ m
andyho 發表於 2011-3-22 11:40 AM
, |$ m. l! i4 c5 l; C, V
  B2 b. `) O  P! E: T, b; C9 S
冇問題,  咁不如你教大家,  香港邊度買到大陸奶粉啦?  仲有,  其實你知唔知香港其他牌子奶粉,  例如香港好賣得既美贊臣,雅培,   來源地係邊度?   
作者: andyho    時間: 2011-3-22 11:48 AM

/ F9 \2 ?& W8 `, s' I- n: S( y6 H5 N7 v& v( q1 m! i( F
冇問題,  咁不如你教大家,  香港邊度買到大陸奶粉啦?  仲有,  其實你知唔知香港其他牌子奶粉,  例如美贊臣,雅培,   來源地係邊度?   
. W, M* U/ `1 HK2K 發表於 2011-3-22 11:43 AM
9 r4 x2 P1 K" z! T6 R' Q7 q' y! U. o2 r$ @2 f% \9 f% ~) i
你有無回鄉證呀?有心買三鹿, 你返大陸驚買唔到?
* l, ^/ X0 D" d7 q# C1 Z& c5 S好過一些唔愛國的大陸人, 明明有營養豐富的三鹿奶唔食,
+ T% Z0 G( O+ Z  n& B& ?1 T; }卻要來港買小日本出品的奶粉!大不愛國了!
作者: K2K    時間: 2011-3-22 11:51 AM

$ W4 ]; ~# t% [
: O- J4 \; B4 z+ w6 Q
你有無回鄉證呀?有心買三鹿, 你返大陸驚買唔到?2 [$ C2 [. l2 b
好過一些唔愛國的大陸人, 明明有營養豐富的三鹿奶唔食,
0 N; x9 i0 W( U* p+ Q卻要來港買小日本出品的奶粉!大不愛國了! ...% }4 ]8 e9 d0 G1 B' d+ O, a& l
andyho 發表於 2011-3-22 11:48 AM
3 C2 ?/ ?7 t% Z! f

# y: e( S  Y3 \, }  Q7 u# h點解你唔係對正問題黎答咁奇怪既?  係咪其實答唔出?   
作者: andyho    時間: 2011-3-22 11:53 AM

U$ o+ X1 h7 M1 J2 M
( k" R( K1 d; }: a: s
點解你唔係對正問題黎答咁奇怪既?  係咪其實答唔出?   
& r* X0 O8 i6 R% ~3 ^5 z1 BK2K 發表於 2011-3-22 11:51 AM
/ s- t/ g3 i& |
3 y9 A% x0 m/ C1 C9 e9 o( P我用呢度的#54就給了你完滿的回答啊
4 W- g4 s2 }/ _. q, X& chttp://www.26fun.com/bbs/thread-244746-6-1.html
作者: K2K    時間: 2011-3-22 11:55 AM

& D2 W* M/ ^5 K4 {  D6 A" @8 n) A
) _& O! D2 |; }& K2 m0 T* G/ E* |我用呢度的#54就給了你完滿的回答啊
# n- e8 j# }# U: phttp://www.26fun.com/bbs/thread-244746-6-1.html: t! @3 b  b3 w8 F
andyho 發表於 2011-3-22 11:53 AM
/ w! v: \( L8 e( I9 h- g$ o
+ O/ S6 Y5 G* X3 l咁我都用返#55俾你   
作者: andyho    時間: 2011-3-22 11:58 AM

有段字, 在entfun都已貼過多次, 不妨多貼一次, 不知版友會不會有體會呢?
6 ^0 e8 a! m/ L- ^5 V  K* f; W6 ~$ \6 n( R5 y6 ^" P
這種情結,魯迅早就抨擊過了。在《准風月談》中,魯迅很看不起這一等不敢面對; T3 T+ |( t6 c6 G2 _
自己、凡缺點都推說「外國也有」的中國人:
( x. h* ?7 y& d5 N" H: x+ G8 K2 m. C" x
「凡中國所有的,外國也都有。外國人說中國多臭蟲,但西洋也有臭蟲,
- h. S7 a8 p' O! K4 v  v; n最好還是希望別家也有臭蟲,而竟發現了就好。」
作者: K2K    時間: 2011-3-23 09:18 AM

+ S: e6 ~4 z) _. S近年我都有個好深體會,  唔知幾時開始,  網上出現一群人有<雜種仔>心態..
' t7 Z8 h+ d& i, z* n: B, Y
9 P5 j8 \9 T3 V0 ]何謂<雜種仔>心態,  即係父母本來係中國人,  本來理所當然自己都係中國人啦,  但佢地個心入面,  其實非常非常渴望自己唔係中國人,  係日本人又好,  英國人又好,  就算係利比亞人,  甚至印巴人,黑人,  總之唔係中國人,  都覺得係一件光榮既事,  佢地每日都希望個阿媽話俾佢自己聽,  其實佢係當年飲醉酒同第2個國家既人搞出來既<雜種仔>,  假如俾佢地恨到,  原來自己真係唔係中國人,  係一個擁有外國人血統,  外國人DNA既<雜種仔>,  相信佢地會好高興好高興好高興.....  b; k: t7 {. [" k- Z& h7 J( z
; i# o' G9 B0 R+ K3 K/ s$ a3 H
呢類網上<雜種仔>,  擁有多種特質,  日後大家可以慢慢發掘下,  自己上開既網入面,  有冇<雜種仔>存在,  今日想講一種,  就係特別喜歡發掘一D佢以為只係中國獨有既事,  講既當然係做得差既事啦,  有D甚至亢奮到會機癮大發,  咩叫機癮大發?  咪即係搞返場液體革命囉,  但每當有其他人同佢講,  乜乜國家其實都有做出相同既事,  一盆冷水兜頭淋,  革命搞唔出了,  <雜種仔>面對呢種失落感,  大家可能都想像唔到,  於是<雜種仔>就會惱羞成怒,  搬出D乜野臭蟲論,  佢地認為人家發現外國有既臭蟲同中國出現既一樣,  呢種係有問題想法,  但點解唔反過來諗,  點解佢地會覺得發現中國有其他國家一樣有既臭蟲就會咁亢奮呢?  反指其他人喜歡用外國同一樣發生既醜事黎為自己國家護航,  聽落都有點本末倒置,有點橫蠻,  點解一件事發生於自己國家,  同發生於其他國家,  <雜種仔>既標準會唔同呢?  同一件錯事,  點解發生於自己國家就亢奮莫名,  點解發生於其他國家,  就如此失落,憤怒呢?  呢種<雜種仔>心態,  真係有點莫名其妙...
+ w" S; Q& [' x
% ~/ p) l% j% b4 W% Y) B( w4 m/ a) V  l! T6 p
講住咁多先,  有機會再講講<雜種仔>心態既其他特質,  但願26fun出現呢類心態既人唔會太多....
作者: admin    時間: 2011-3-23 10:19 AM

admin最近都買左部祖國DSO, 拆埋黎睇這個價位有這樣的做工用料真的不錯 EBAY好多外國人都排住隊買

圖片附件: IMG_0137_resize.JPG (2011-3-23 10:19 AM, 104 KB) / 下載次數 0
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=1823029&k=4073c6b29e93cdc46bd9f8eac8402ed8&t=1714559366&sid=1DDmbS

圖片附件: IMG_0138_resize.JPG (2011-3-23 10:19 AM, 142.1 KB) / 下載次數 0
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=1823030&k=4926743e660e772bfcb1217d87cf3b5c&t=1714559366&sid=1DDmbS

作者: admin    時間: 2011-3-23 10:26 AM

近年我都有個好深體會,  唔知幾時開始,  網上出現一群人有心態.., Y. M- D1 p  A! n7 V* q+ o
4 j" o8 {. H! D8 k4 `
何謂心態,  即係父母本來係中國人,  本來理所當然自己都係中國人啦,  但佢地個心入面,  其實非常非常渴望自己唔係中國人,  係日本人又好,  英國人又 ...' L7 \, T4 C6 N$ w
K2K 發表於 2011-3-23 09:18 AM
4 R( D1 k- Y' d! a% y  Z
3 Y% p5 z5 C! u
有批評才有進步, 不要少看這些人可能就是推動中國發展這麼快的原動力
作者: K2K    時間: 2011-3-23 10:30 AM

2 W$ [! J1 `5 ?6 `( ~  V9 M1 G

/ U2 h* @9 S2 n有批評才有進步, 不要少看這些人可能就是推動中國發展這麼快的原動力* t' r6 P1 l+ Q+ d2 j9 s. H
admin 發表於 2011-3-23 10:26 AM
/ d* T5 f0 f* C& x( ~$ A9 e6 w' ^# z0 q# q- u  y
咁又係,  可惜同時間亦令好多人充滿失落....  
作者: 新經濟學巨人    時間: 2011-3-23 11:09 AM

日本泄漏核輻射的最新資料,下圖源自TVB News ' v. L9 I, b1 w0 V
日期2011年3月23日
  M4 p5 b9 r/ y3 c
( K# W' f9 Y8 A2 e0 p8 b高溫的反應堆,不斷用海水吹射,亞豬頭都知只有
7 O- G# w' \$ H/ A$ n  }兩個結果:( z8 n* q* k! _3 z  W" i
1)化為水蒸氣在空氣中散播;及4 h- f& h% F! J3 q4 j
2)因近海,水源地面引入海水中。

圖片附件: radiation2.jpg (2011-3-23 11:09 AM, 53.4 KB) / 下載次數 0
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=1823032&k=5357e39a93999ab45792aecebbe61493&t=1714559366&sid=1DDmbS

作者: 自由神    時間: 2011-3-23 11:27 AM

admin最近都買左部祖國DSO, 拆埋黎睇這個價位有這樣的做工用料真的不錯 EBAY好多外國人都排住隊買1 B) a: Y! |1 J
admin 發表於 2011-3-23 10:19 AM
老頂都玩淘寶?
作者: admin    時間: 2011-3-23 11:47 AM

老頂都玩淘寶?  ]9 c% \# b, W
自由神 發表於 2011-3-23 11:27 AM
+ g3 ?  i9 k5 c% K
* M/ I. y% R, o8 }% V8 ~香港乜都冇好在有淘寶班友剩係識炒樓炒股
作者: andyho    時間: 2011-3-23 11:55 AM

- U: c6 k8 Q! `4 a: N$ |$ t, L7 J) i. Q6 Z2 v( P7 k
近年我都有個好深體會,  唔知幾時開始,  網上出現一群人有<雜種仔>心態.., ^& J- i* K7 h7 A3 V) ^& Z; U8 \$ Q  j
何謂<雜種仔>心態,  即係父母本來係中國人,  本來理所當然自己都係中國人啦,  但佢地個心入面,  其實非常非常渴望自己唔係中國人,  係日本人又好,  英國人又好,  就算係利比亞人,  甚至印巴人,黑人,  總之唔係中國人,  都覺得係一件光榮既事,  佢地每日都希望個阿媽話俾佢自己聽,  其實佢係當年飲醉酒同第2個國家既人搞出來既<雜種仔>,  假如俾佢地恨到,  原來自己真係唔係中國人,  係一個擁有外國人血統,  外國人DNA既<雜種仔>,  相信佢地會好高興好高興好高興.....呢類網上<雜種仔>,  擁有多種特質,  日後大家可以慢慢發掘下,  自己上開既網入面,  有冇<雜種仔>存在,  今日想講一種,  就係特別喜歡發掘一D佢以為只係中國獨有既事,  講既當然係做得差既事啦,  有D甚至亢奮到會機癮大發,  咩叫機癮大發?  咪即係搞返場液體革命囉,  但每當有其他人同佢講,  乜乜國家其實都有做出相同既事,  一盆冷水兜頭淋,  革命搞唔出了,  <雜種仔>面對呢種失落感,  大家可能都想像唔到,  於是<雜種仔>就會惱羞成怒,  搬出D乜野臭蟲論,  佢地認為人家發現外國有既臭蟲同中國出現既一樣,  呢種係有問題想法,  但點解唔反過來諗,  點解佢地會覺得發現中國有其他國家一樣有既臭蟲就會咁亢奮呢?  反指其他人喜歡用外國同一樣發生既醜事黎為自己國家護航,  聽落都有點本末倒置,有點橫蠻,  點解一件事發生於自己國家,  同發生於其他國家,  <雜種仔>既標準會唔同呢?  同一件錯事,  點解發生於自己國家就亢奮莫名,  點解發生於其他國家,  就如此失落,憤怒呢?  呢種<雜種仔>心態,  真係有點莫名其妙...講住咁多先,  有機會再講講<雜種仔>心態既其他特質,  但願26fun出現呢類心態既人唔會太多....K2K 發表於 2011-3-23 09:18 AM
, h2 z5 t1 e8 P3 k- U
0 O% N% ]9 T3 q, k
好文一篇, 我幫你全篇quote多次, 希望其他版友有時間逐句仔細看, 看完, 會明白中國人可悲在哪裡
作者: admin    時間: 2011-3-23 12:02 PM

日本泄漏核輻射的最新資料,下圖源自TVB News ' \6 _7 x2 ]! A9 z
日期2011年3月23日$ I" I( c" p+ t4 Y

3 {; G+ X+ ^! a9 Q, b; E% d+ ?高溫的反應堆,不斷用海水吹射,亞豬頭都知只有
4 h# j  s2 D, m  A# A8 v4 z7 L6 G兩個結果:
- a# Q  I3 ^' S2 p1)化為水蒸氣在空氣中散播;及
" [4 I3 f  D# L7 U3 a) u! y6 L2)因近海,水源地面引入海水中。 .../ Z, x* E# G# A( L7 l9 `9 U
新經濟學巨人 發表於 2011-3-23 11:09 AM
$ Y) k  C0 h& V& t3 F% C% r# \  v應該可以用機械人注入其他物質吸收中子, 加快停止核反應, 再用水泥封實, 日本D高手唔知去晒邊1 G. D) h* }, ~6 t! l9 Q) [
用水降溫日本地區大件事, 唔用水更多輻射DUST進入空氣美國和其他地區大件事
! G/ M7 ^( M' E# |( e8 \不過其實遲早全球都大件事, 輻射半衰期都幾十年, 魚魚全世界游, 100年內食魚都出事
作者: K2K    時間: 2011-3-23 12:08 PM

) p; Z" ]* `  s& v1 S2 M

/ [. L+ Q0 |4 Q5 I% g. @- m好文一篇, 我幫你全篇quote多次, 希望其他版友有時間逐句仔細看, 看完, 會明白中國人可悲在哪裡, h; o8 K% H  b( B3 ]
andyho 發表於 2011-3-23 11:55 AM
0 p) C3 N+ h; M& b7 O6 b$ w3 t2 a
% a  K# P3 Q& }都好喎,  睇下每個人有咩體會囉....
4 I3 `. @4 N; a& c+ L! z6 R* R, Y* Y3 ~- n4 e
咦....你又話唔妥我,  乜突然間又讚我寫篇好文呀?   難道呢篇文章睇完之後觸動到你?   
作者: andyho    時間: 2011-3-23 12:16 PM

本帖最後由 andyho 於 2011-3-23 12:23 PM 編輯 * o  P. q0 h' |4 b( \5 R

8 T/ n! h5 V7 c5 X" `0 s* G
6 w  y, G5 S* I5 f; Y' [

$ P7 y" J& v6 }+ u  |5 r( g都好喎,  睇下每個人有咩體會囉.... + @& D* i3 x! ~- s3 J" t' l! ^
5 p6 |+ O& Q: _6 d' a. ~/ q
咦....你又話唔妥我,  乜突然間又讚我寫篇好文呀?   難道呢篇文章睇完之後觸動到你?    3 E% b. b2 ^! D. ~- N* T1 `& G/ i
K2K 發表於 2011-3-23 12:08 PM
7 ^7 }0 X, ?+ h6 u$ f3 \$ T
  V; ?3 f! I( N9 u
好文有好多種定義的, 總之, 你寫出好多中國人的想法, 外國人看完, 馬上明白中國人為何有今日的表現, 水平及特質
- j7 Z) X8 y" e9 |中國人為何在歐美等地不及日本人那麼受尊重, 看完你寫的內容, 也可以得到一點啟示, 因此稱得上是好文一篇
作者: K2K    時間: 2011-3-23 12:22 PM

- P- p; n3 G- X+ t- `8 g7 n3 x+ D) G
好文有好多種定義的, 總之, 你寫出好多中國人的想法, 外國人看完, 馬上明白中國人為何有今日的表現, 水平及特質
7 B6 \& z8 W8 V9 P6 @) dandyho 發表於 2011-3-23 12:16 PM
' O/ q# x1 X- c' i/ ?1 q  R. C+ E, r( a  z6 |3 G% u# H7 L; ]0 |
唔緊要啦,  總之讚美係出自於口口聲聲話唔妥自己既朋友口中,  已經幾滿意咯,  人家想法係點唔到我去理... " A. K6 ?3 ^' B- A* G$ c* S
0 {  @$ s9 d0 |1 J
但係,  我寫既係中文字,  其實我係寫俾中國人睇架...   
作者: andyho    時間: 2011-3-23 12:25 PM

本帖最後由 andyho 於 2011-3-23 12:30 PM 編輯 5 A) u3 ?: B3 {( _, ^4 h( D

$ N. ^& S  _1 B! Z& ^; b  V
4 ^3 m8 D$ C' ?' J: d8 I
$ m6 p/ H, }) J6 ]6 Y! j
唔緊要啦,  總之讚美係出自於口口聲聲話唔妥自己既朋友口中,  已經幾滿意咯,  人家想法係點唔到我去理...
8 u# L- N. x2 j
9 g# w9 [, @+ u' s但係,  我寫既係中文字,  其實我係寫俾中國人睇架...    ...$ D( A- V6 K" X4 K: }* q5 U5 m
K2K 發表於 2011-3-23 12:22 PM
$ L  {4 M0 u/ o5 v/ o5 {2 M3 g9 m- C, L; y; V/ x& C
那你有時間就繼續寫下半篇, 我等睇的, 對我來說是很好的參考資料
8 [6 K; ]4 J. T" c但我建議將「雜種仔」的稱呼改做「崇洋媚外走狗漢奸賣國賊」, " D8 a' e4 c$ Y* a  @$ @  m$ ^& ~
這會更加貼切及更凸顯中國人的想法
作者: K2K    時間: 2011-3-23 01:04 PM

本帖最後由 K2K 於 2011-3-23 01:05 PM 編輯 # m; ~$ X- @; `3 }+ w  {* P

+ R+ B8 w# z) |; Y% s, L( z
+ i9 r5 |" k' u5 X' G$ p0 C+ Y

6 X4 ]4 M0 ]0 l/ k那你有時間就繼續寫下半篇, 我等睇的, 對我來說是很好的參考資料
, b6 Y. i  R8 }/ c$ P但我建議將「雜種仔」的稱呼改做「崇洋媚外走狗漢奸賣國賊」, 5 E2 ~/ f; @& S/ H) a6 n
這會更加貼切及更凸顯中國人的想法 ...
( G4 x0 V+ O$ o3 p& R" M3 b5 p" fandyho 發表於 2011-3-23 12:25 PM
& D4 Y4 `) C8 |: ]5 |

% ?1 O+ J1 p) N7 v+ ~文章既野係有感而發,  有時要睇到有<雜種仔>出現,  至寫得出來,  起碼有人辦,  咁睇既人先知道我想表達乜野嘛...
+ d9 p4 `0 y1 l8 K5 \; Z& f: `
! j2 I2 K4 F, r. Q+ Z7 a# {% a<雜種仔>心態呢個稱呼,  係小弟自己體會出來,  點可以因為你既建議而改稱呼呢?  話時話,  點解想我改呢?  莫非<雜種仔>心態呢種講法令你感到不安?  唔會卦?  
" z8 s, a/ E) s6 h- G1 n7 C8 p8 C
) `* z/ V9 e6 G/ c/ H7 |. |6 O正如之前所講,  文章係小弟有感而發,  人家睇完有乜感受,  能唔能夠凸顯出何種想法,  係唔到我去理,   亦控制唔到的,  更加唔會刻意去迎合 ....  
5 u5 z: T9 ?6 B. V
9 r% k! I0 ^. q$ u5 p不過今日都好開心,  因為引發到唔妥我既兄台有咁多和平交流對話,  獲益良多....
作者: 新經濟學巨人    時間: 2011-3-23 09:56 PM

唔通叫BB飲可樂
# q% N* G, j. c4 ^+ @
福 島 2 號 反 應 堆 輻 射 水 平 升 至 新 高 # Y+ w+ l' F* B
2011-03-23 HKT 21:23
日 本 福 島 核 電 機 仍 未 解 決 , 當 地 的 核 安 全 機 構 說 , 2 號 反 應 堆 的 輻 射 水 平 , 升 至 爆 發 核 危 機 以 來 的 最 高 水 平 , 達 到 500 毫 希 。 另 外 , 3 號 機 組 下 午 冒 出 黑 煙 , 工 作 人 員 暫 時 撤 離 。 當 局 仍 在 調 查 冒 煙 原 因 。 至 於 多 個 縣 受 輻 射 污 染 的 來 源 , 是 來 自 哪 一 個 機 組 , 當 局 仍 未 有 頭 緒 , 會 派 專 家 調 查 。 0 h* @5 X/ V  u. Z, g8 k; f/ |' e! Z
3 b: L! h. g& w
商業電台 - ‎2011年3月23日( ^' k* y. q$ a
5 G( a$ x1 s2 P# U
日本核輻射污染擴散,東京一間自來水處理中心,在每公升自來水,驗出放射性碘,比幼兒可攝取上限高約一倍,不宜幼兒飲用,東京超市及便利店的礦泉水,在幾小時內被搶購一空;都政府決定向區內有嬰兒的每個家庭,發放三樽樽裝水,合共二十四萬樽,而茨城縣的牛奶及蕃芫茜, ...
作者: vv1668vv    時間: 2011-3-23 10:24 PM

唔通叫BB飲可樂$ \6 R% A/ `) h1 l7 O
福 島 2 號 反 應 堆 輻 射 水 平 升 至 新 高
/ ]# H- d4 [! x+ I" S% T" \% k& K2011-03-23 HKT 21:23日 本 福 島 核 電 機 仍 未 解 決 , 當 地 的 核 安 全 機 構 說 , 2 號 反 應 堆 的 輻 射 水 平 , 升 至 爆 發 核 ...
" t2 R+ i" [' S新經濟學巨人 發表於 2011-3-23 09:56 PM
% [/ z. A, F* H  w/ G6 k
  n6 ]' c8 w8 r) f/ b

; ?2 W* r5 R+ R# Y1 p' v... 屈銀纸精漏水 ... 可能 系 商机 ...
作者: 新經濟學巨人    時間: 2011-3-24 08:52 AM

值得人們尊敬的行為
7 H) `) ]2 r$ s' ^9 Y9 J! j( E
8 ]" K  t# x. |
2 k& Y9 y! }; ]$ m/ z2 S蘋果日報  24.3.2011% Q* K+ E! r) @2 ]0 q  P% w
災難財易發,願意為災民犧牲個人利益卻很難。入口日本奶粉的香港零售商「天翼堂」負責人陳文欣,本周日發出公開信,透露他決定將陸續付運的 3,000箱日本奶粉和尿片,「轉送」受災的福島......
$ u) Y+ j4 ~6 V
' z* Y; Q1 j4 g日本爆發核危機以來,地震前生產的日本奶粉成搶手貨,有商人窺準時機,坐地起價,一罐森永初生嬰兒奶粉升價三成至 260多元。
" K# S* I1 L4 J# t在此賺錢良機,天翼堂卻關閉零售門市,並暫停接收新定單,全因陳文欣怕本港家長恐慌下囤積奶粉,反造成浪費,寧願將已準備運到東京及名古屋港口的 3,000箱奶粉和尿片,運往日本有需要的地方,包括福島,令公司面臨斷貨危機。5 o+ ]. l0 K' ~
陳在天翼堂網頁以「地震後的路!」為題發出公開信,形容「轉送」貨物是他人生中最痛苦的抉擇,更透露他無調回資金,如期電滙全數貨款,要求永久存放在日本廠商的戶口,出貨期無限押後。
2 L/ O4 H# [" Z' f- C7 b" x' ]育有一女的他,在信中坦言明白上述決定會影響一家人生活,公司將有一段非常漫長而困難的路,他特別鳴謝妻子,笑言嫁給他「算是沒運行,有排捱窮」,又感激本港同事加班無怨言,日本同事更在餘震中加班。
( L, r* W* e$ f" `' q6 H* m8 X( m9 x

- \0 F% P9 z- ~4 B9 _6 N' O0 Y港人囤積「應該學吓日本人」' [' Z/ x) ^. U' C( x
願意冒險原來單憑一個信字。陳認為,信任就是這麼簡單和無條件,他相信當地生產商不會將有問題的奶粉流出市面,也相信日本政府不會容許有人製造有問題的奶粉。早前他在一個日本地震的電視特輯中,透露有寶寶尚未出世的家長購入可用半年至一年的奶粉,甚至有人要求陳保證奶粉安全,「香港人應該學吓日本人冷靜少少」。陳文欣昨日忙得連電話也無暇接聽,但仍禮貌地以電郵婉拒訪問,記者上門造訪,他也只透露尚有近 1,200張定單需處理。
作者: vv1668vv    時間: 2011-3-24 10:45 AM

該付應有社會責任,其“商道”也!  
作者: andyho    時間: 2011-3-24 12:32 PM

. i' d$ E1 {- {( W% p
2 v% _. I7 B; F3 j/ Z
" ~( C' f" R5 a( A* ], s1 b  |. ?7 l& V$ i3 V  J1 M
文章既野係有感而發,  有時要睇到有出現,  至寫得出來,  起碼有人辦,  咁睇既人先知道我想表達乜野嘛...
  p# F3 y# R. n
$ K$ h' q# K, n心態呢個稱呼,  係小弟自己體會出來,  點可以因為你既建議而改稱呼呢?  話時話,  點解想我改呢?  莫非 ...' M. u- t( Q. N* [& @
K2K 發表於 2011-3-23 01:04 PM
' E( i7 L" }( R1 O9 O

/ V5 o  u" s* b4 s版友K2K, 昨日我忙到甩肺, 今日抽少少時間回應一下, 先quote你的「雜種仔論」
( a+ i7 |! N7 ^( T- E- @' C! P- z/ y6 f+ @; ^. q, n3 a/ [$ v, S+ q3 j
近年我都有個好深體會,  唔知幾時開始,  網上出現一群人有<雜種仔>心態..
) ^$ n5 N! f1 W何謂<雜種仔>心態,  即係父母本來係中國人, 本來理所當然自己都係中國人啦,  但佢地個心入面,  其實非常非常渴望自己唔係中國人,  係日本人又好,  英國人又好,  就算係利比亞人,  甚至印巴人,黑人,  總之唔係中國人,  都覺得係一件光榮既事,  佢地每日都希望個阿媽話俾佢自己聽,  其實佢係當年飲醉酒同第2個國家既人搞出來既<雜種仔>,  假如俾佢地恨到,  原來自己真係唔係中國人,  係一個擁有外國人血統,  外國人DNA既<雜種仔>,  相信佢地會好高興好高興好高興.....
6 Q. j0 H! t) `" L4 D
呢類網上<雜種仔>,  擁有多種特質,  日後大家可以慢慢發掘下,  自己上開既網入面,  有冇<雜種仔>存在,  今日想講一種,  就係特別喜歡發掘一D佢以為只係中國獨有既事,  講既當然係做得差既事啦,  有D甚至亢奮到會機癮大發,  咩叫機癮大發?  咪即係搞返場液體革命囉,  但每當有其他人同佢講,  乜乜國家其實都有做出相同既事,  一盆冷水兜頭淋,  革命搞唔出了,  <雜種仔>面對呢種失落感,  大家可能都想像唔到,  於是<雜種仔>就會惱羞成怒,  搬出D乜野臭蟲論,  佢地認為人家發現外國有既臭蟲同中國出現既一樣,  呢種係有問題想法,  但點解唔反過來諗,  點解佢地會覺得發現中國有其他國家一樣有既臭蟲就會咁亢奮呢?  反指其他人喜歡用外國同一樣發生既醜事黎為自己國家護航,  聽落都有點本末倒置,有點橫蠻,  點解一件事發生於自己國家,  同發生於其他國家,  <雜種仔>既標準會唔同呢?  同一件錯事,  點解發生於自己國家就亢奮莫名,  點解發生於其他國家,  就如此失落,憤怒呢?  呢種<雜種仔>心態,  真係有點莫名其妙...
6 |- j* A& ?( d" T
2 x; s. C9 p# W  ?: X8 P8 _) ^再quote另一篇, 比對一下紅字, 有無發覺用語及思考角度好相似? 尤其是被他人指責時表現的那種激憤及罵人的方式,
1 y7 _5 c" l& A& l正正印證了柏楊所講的一點也不錯, 一點也不誇張, 所以我指你的是好文, 很寫得出中國人的思想和心態
; n9 N0 E6 R% f7 i' O' b& _/ e& z9 d1 v8 s+ I0 I  u/ l; q" X! q
醬缸國醫生和病人(代序)
- I) `4 l: g9 E4 w% m  話說,從前,有個醬缸國,醬缸國每天最大的事就是辯論他們是不是醬缸國。而最熱鬧的事就是醫生和病人的爭執,結果當然是醫生大敗,大概情形是這樣的:
3 d% v! U  x) s+ x+ m5 ?* t8 t3 Y" }1 o5 x6 Q# [' ?
  病人:我下個月就要結婚了。大擺筵席,你可要賞光駕臨,作我的上賓。我的病化驗的結果如何?
& P. P7 C. h! n3 B  醫生:對不起…我恐怕要報告你一個壞消息:化驗的結果就在這裏,恐怕是三期肺病:第一個是咳嗽......# {/ ~8 C" V6 x- N5 [7 `
  E. a1 y6 |" _+ s
  病人:怪了,你說我咳嗽:你剛才還不是咳嗽,爲什麽不是肺病? 6 j& i5 j! U/ h* c9 y1 T
  醫生:我的咳嗽跟你的不一樣。
. Z7 k4 V; Y" g4 ^( V& c
, z( B' h: l5 ^) U. P( \' A6 D- Y  病人:有什麽不一樣?你有錢、有學問,上過大學堂,喝過亞馬遜河的水,血統高人一等,是不是? 9 T( a+ M% ]" {: u0 ^
  醫生:不能這麽說,還有半夜發燒......2 B0 h6 s# }& L: o8 E  t

+ Q' g* O* [* J1 Y  t( P  病人:不能這麽說,要怎麽說才能稱你的心、如你的意?半夜發燒,我家那個電扇,用到半夜能把手燙出泡,難道它也得了三期肺病!
% i$ f4 {/ R, _  醫生(委屈解釋):吐血也是症候之一。
; F1 ?$ n, n0 p3 H1 q& Z  @
3 ]; v; z: R& r% v  病人:我家隔璧是個牙醫,去看牙的人都被他搞得吐血,難道他們也都得了三期肺病!
8 e/ y6 Z' @4 M1 N( T* K- b( K  醫生:那當然不是,而是綜合起來……) D+ g  G  k. l# G$ H  ~' ^6 E
0 v/ T! E4 g- X3 F2 w
  病人:好吧,退一萬步說,即使是肺病,又是七八期肺病,又有什麽關係?值得你大呼小叫!外國人還不照樣得肺病?爲什麽你單指著鼻子說我。我下個月結婚,誰不知道,難道你不能說些鼓勵的話,爲什麽要打擊我?我跟你有什麽怨?有什麽仇?你要拆散我們?
% l+ b* L- u9 _  醫生:你誤會了我的意思,我只是說……2 M& t$ d6 y+ j' ]* G. ~5 U

5 b! O6 J! R. Q3 G/ x" P  病人:我一點也不誤會,我一眼就看穿了你的肺腑,你幼年喪母,沒有家庭溫暖,中年又因強姦案和謀財害命,生了大牢,對公平的法律制裁,充滿了仇恨,所以看不得別人幸福,看不得國家民族享有榮耀。 6 e8 D' Q# S# ^& Z' M& m6 E6 |: E
  醫生:我們應該就事論事……) x; |1 ~% ~: u3 H( k
& o3 s" J. Q5 Y
  病人:我正是在就事論事,坦白告訴你你當初殺人時,是怎麽下得手的,何況那老太太又有恩於你。
; m( ?  B) B) B6 ~4 ~+ F, ?( Z  醫土(有點恐慌):診斷書根據你血液、唾液的化驗,我不是平空說話。
# o, ?" F1 u9 P) z8 ?! E: E! X8 X) W" n4 t( R8 M
  病人:你當然不是平空說話,就等於你當初的刀子,不會平空插到那老太太胸膛上一樣。你對進步愛國人士的侮辱已經夠了,你一心一意恨你的同胞,說他們都得了三期肺病,你不覺得可恥? # o  O$ Q0 o/ w. ?
  醫生:老哥,我只是愛你,希望你早日康復,才直言提醒,並沒有惡意。
8 B' k$ |/ J% ~3 ~- [. Z! u' p5 X
  病人(冷笑兼咳嗽):你是一個血淋淋的劊子手,有良心的愛國人士會聯和起來,阻止你在「愛」的障眼法下進行對祖國的謀殺。
  ]5 ?3 M; D4 _" M( b' @' V$ e; b
  醫生:我根據的都是化驗報告,像唾液,那是天竺國大學化驗......8 N, B( v6 ^  t( Z3 ]

5 x6 f& Y  Q7 W2 j! {+ `  病人:崇洋媚外、崇洋媚外,你這個喪失民族自尊心的下流胚、賤骨頭,我嚴肅的警告你,你要付出崇洋媚外的代價。
6 a8 _* O6 Z3 U1 z  V5 |
  醫生(膽大起來):不要亂扯、不要躲避,不要用鬥臭代替說理,我過去的事和主題有什麽關係?我們的主題是:「你有沒有肺病」?
, W4 a; G" D) T0 A
2 H# O! B+ i4 Q; Q* i  病人:看你這個「醜陋的中國人」模樣,嗓門這麽大,從你的歷史背景可看出你的惡毒心腸,怎麽說沒有關係?中國就壞在你們這種人手上,使外國人認爲中國人全害了三期肺病,因而看不起我們。對你這種吃裏扒外的頭號漢奸,天理不容,錦衣衛(努力咳嗽),拿下!4 [/ e! u$ E: G9 h& _$ j! l; y- O
% ^8 j* S3 N* Z* k. C4 I8 I! P5 J
出至柏楊「醜陋的中國人」
! \1 }" H- X1 B, F  O7 \
; T" E( H' Z4 _3 }0 X7 _. D: k1 o, m

2 r0 J# y6 ~4 Z/ Q) s; g# L* {' q  A. |& I8 J

作者: K2K    時間: 2011-3-24 01:08 PM

. V% \+ \. C! U/ F# T
4 O9 S$ i8 D, k* r
版友K2K, 昨日我忙到甩肺, 今日抽少少時間回應一下, 先quote你的「雜種仔論」. d% k: U; u! F2 |1 e( U4 L

4 G# V! E3 i" F& K  O- I6 |( h近年我都有個好深體會,  唔知幾時開始,  網上出現一群人有心態..
9 p  _/ ^1 N% E0 ^# P2 m4 A何謂心態,  即係父母本來係中國人, 本來理所當然自己都係中國人啦,  ..." D/ p& j1 H. }  O% T( ^
andyho 發表於 2011-3-24 12:32 PM
! S/ H: M1 i8 ]2 s. C+ b% ~5 j" E
"醜陋的中國人"呢本書,  好多年前我都睇過,  不過大部份細節已經唔太記得,  所以唔及兄台你咁熱愛呢本書....  ' r0 C# e7 Y- u+ \2 y0 `0 r

& f/ r0 J" r( b/ {" w5 n# ?, O6 T都係嗰句,  睇完我寫既文章各有體會,  你體會到乜,  點解會觸動到你而帶出咁多回應,  我就理唔到....  
作者: cxzcxz    時間: 2011-3-24 08:00 PM

中國進口香港有農藥菜,有H5M1活鷄,有激素生畜,有孔雀石綠鮮魚等......                                     都食香港人吾死呀!驚幅射小兒科啦!!!!!!
作者: hamsubboy    時間: 2011-3-24 10:12 PM

8 R: H% {. a8 z* l( _+ p5 y. M0 `
樓主話日本食物有問題, 我建議改食我們偉大祖國的三鹿奶而已, 無謂去排隊買日本奶粉食壞自己個BB嘛
$ |, `- [4 w; g. M2 y1 Q% l我國的食物安全監管好, 品質佳, 有些BB仔食左大陸奶, 個頭特大, 顯見腦袋容量也大, 腦筋好有咩問題? ...
0 M- \* }1 l4 dandyho 發表於 2011-3-22 11:40 AM
1 s0 o2 y  i9 e2 \6 }3 i* R5 v9 C! ~4 r, G9 q
你說這些話的時候, 有想過哪些"大頭BB"和他們父母的感受嗎?
作者: 打狗棒    時間: 2011-3-25 08:50 AM

中國政府、三鹿等奶粉公司、無良商人、研製化學食品的人......全部都沒有顧及"大頭BB"和他們父母的感受; 受害者也沒有群起反抗和冒死爭取自己的權益, 反而一個網上吹水者andyho要顧及他們的感受? 蝦蝦蝦!!!

圖片附件: 001哈哈哈.jpg (2011-3-25 08:50 AM, 60.9 KB) / 下載次數 0
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=1823484&k=679cee555bb9beba10a8a15e5016f2e0&t=1714559366&sid=1DDmbS

圖片附件: 001-人民生活水平低.jpg (2011-3-25 08:50 AM, 19.8 KB) / 下載次數 0
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=1823485&k=c37669a0f8dc13a0995ff430500f921d&t=1714559366&sid=1DDmbS

圖片附件: 001中國的人權是最好的.jpg (2011-3-25 08:50 AM, 48.9 KB) / 下載次數 0
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=1823486&k=860034cea989e0c14eb467543e221006&t=1714559366&sid=1DDmbS

圖片附件: x凡是温家堡的人都該死.jpg (2011-3-25 08:50 AM, 30.6 KB) / 下載次數 0
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=1823487&k=36d9528e6996f887eb4820d556ca0bdf&t=1714559366&sid=1DDmbS

作者: K2K    時間: 2011-3-25 10:12 AM

5 q4 w/ F( N* f
# ^- d. o+ G1 O' i( q2 C) t* X1 ?/ X! [2 N$ K( F
你說這些話的時候, 有想過哪些"大頭BB"和他們父母的感受嗎?: A! ?# m! h! Q8 @8 R
hamsubboy 發表於 2011-3-24 10:12 PM
. [. B' F# }0 ^1 y+ }1 f9 Y" T
5 Z5 p/ }9 Z$ H1 M3 P; q5 `' H* O
講到底,  其實只係想借題發揮,  佢地最重要係個題,  乜野革命,災難,有毒食品....天災人禍都好,  有幾多人受害佢地點會關心?  你同冷血既人講感受係嘥氣,  正如我講,  <雜種仔>心態既其中一個病癥,  係見到人家有災難,有人流血,  佢地就會亢奮莫名,  因為又有新既題材俾佢地治療佢地既病....
  z' i0 G0 T  a$ t/ k9 e
3 C3 ^5 V" X' @( s2 D. _% y好似呢個主題咁,  樓主講既係<敢唔敢食日本食物>,  但即刻就有病人扯埋祖國食品來嘲諷,  更有其他病人出來支援,  認同唔需要顧人感受都係大道理,  所以,  我所講既<雜種仔>心態,  其實並唔係信口雌黃,  有好多例子都可以睇得出邊d人有呢種病態....
作者: hamsubboy    時間: 2011-3-25 02:16 PM

J# W6 F1 i# P, @5 I) k/ ?0 c- j: A! m" M7 {! Z! m& X" H- f
中國政府、三鹿等奶粉公司、無良商人、研製化學食品的人......全部都沒有顧及"大頭BB"和他們父母的感受; 受害者也沒有群起反抗和冒死爭取自己的權益, 反而一個網上吹水者andyho要顧及他們的感受? 蝦蝦蝦!!! ...! l* @" M+ q9 m' L
打狗棒 發表於 2011-3-25 08:50 AM
  I+ M" b3 P  H

! O5 L3 w3 g8 ~$ l, Y6 L中國政府、三鹿等奶粉公司、無良商人、研製化學食品的人...... 在三鹿奶粉一案中的處理手法, 是"仆街到極點",, W8 }3 m, b+ i
還要"老屈"那幾位替"大頭BB"討回公道的父母入獄, 更是"亳無人性、強詞奪理、豬狗不如"之一族.4 E- z; f8 o" _/ K8 e; y' W& g

' \- g& T2 o1 b$ g8 T+ T3 m( ?, ^若然一個人對這些錯誤事情加以認同和從中抽水,...... 那麼他們的"DNA都擁有亳無人性的特徵", 所以是近親.& ^/ a/ w4 S" @
. H# x9 k3 J" ]# G  g
衰仔, 人地仆街、衰, 唔好既野你仲學, 無腦架你!"
作者: hamsubboy    時間: 2011-3-25 02:22 PM

不要光吹水, 投票吧!
作者: andyho    時間: 2011-3-25 02:29 PM

- w, J2 l1 }9 ]% z

8 x: M& W( l, I6 ^3 q# O( ~你說這些話的時候, 有想過哪些"大頭BB"和他們父母的感受嗎?
, K% `  }+ V7 P& A& R6 D7 lhamsubboy 發表於 2011-3-24 10:12 PM
( o4 F  f5 K& U6 v3 F! R

( J" `  w4 U4 K9 d% d那你及一眾"愛國人士"為大陸政府及領導人歌功頒德時, " _; u* j8 b- V6 {/ h1 Y8 K
有沒有想過毒奶, 豆腐渣工程等等受害者的感想?
作者: andyho    時間: 2011-3-25 02:34 PM

9 V4 o7 t) h, s8 x: F& a6 |
6 T( u8 F5 D/ L! I; o
不要光吹水, 投票吧!
/ T1 K% A' R! H  C4 b8 E# ?hamsubboy 發表於 2011-3-25 02:22 PM
* W/ l+ s& g' N9 `. h

! j9 a% n3 f' C! t  \投咩票呢? 又唔見你平日話香港人需要投票, 需要普選出特首及立會議員0 [5 f$ K! G: V2 |
以前聽見有人說公投是以下犯上, 唔知有無你份呢?( U7 {0 {) z2 m& m( f/ p6 ]2 L
今日得小貓三幾隻, 各自有晒立場就叫人投票, 搞唔搞笑d?
作者: andyho    時間: 2011-3-25 02:38 PM

+ Y; j* Z/ s2 |9 D8 ^7 W4 }/ k2 Q
中國政府、三鹿等奶粉公司、無良商人、研製化學食品的人......全部都沒有顧及"大頭BB"和他們父母的感受; 受害者也沒有群起反抗和冒死爭取自己的權益, 反而一個網上吹水者andyho要顧及他們的感受? 蝦蝦蝦!!! ...* s3 u/ g. e% @7 {* U1 ?
打狗棒 發表於 2011-3-25 08:50 AM
: Z; S% u$ C/ \- e* _- }
! e9 d) b* F; I8 P( G* b" ?7 T) v5 [7 N趙連海為大頭BB及父母挺身而出, 但被拉後就有人覺得佢搞亂檔抵死, 並連呼三聲領導人萬歲萬萬歲
/ @( b2 I, q  W# h. p: p算啦, 世上有好多奴才, 日日不忙為主子護航, 9 x0 i( k! x7 \6 H
你彈下佢主子, 佢反指你:「你係咪中國人來架,凡是中國問題都要鬧! 你係崇洋媚外走狗賣國賊!」
1 T. i  Q0 g& r9 \2 \. A+ P8 h$ f/ H: S我地唔係奴才, 不明白奴才所想是合情又合理的
0 c: }  [. q. e( V! F我開始明白你所講, 什麼叫做義和團呢
作者: hamsubboy    時間: 2011-3-25 05:48 PM

% K2 m' S$ _2 z9 Y0 }' _% z
5 O7 _4 W4 ~# c/ y5 B" R: \那你及一眾"愛國人士"為大陸政府及領導人歌功頒德時,
+ M$ j. @4 e" j/ y4 l( ~: k* P: B有沒有想過毒奶, 豆腐渣工程等等受害者的感想?
( g8 n1 k* r9 j- Qandyho 發表於 2011-3-25 02:29 PM
( @3 e3 g$ e6 O4 \! Z( P# W& W' h2 C( U7 B" n
首先, 你指的一眾"愛國人士"與我無關
# X/ k6 j4 o8 u4 ^, |& x5 M6 ~二, "愛國人士"為大陸政府及領導人歌功頒德時", 亦與我以及我的言論無關, 請不要混為一談+ W: d( O. _, F& A4 y) k
三, 請把我對"大陸政府及領導人歌功頒德"的言論找出來。+ b, y7 }. Q2 P% x4 }
四, 我一向都是對毒奶、豆腐渣工程的無良奸商以及包庇他們的政府 照"".
作者: hamsubboy    時間: 2011-3-25 06:16 PM

9 |, o5 h  ]' I% m1 _
" }  A: D( z7 o2 J* {7 {% n- s" i投咩票呢? 又唔見你平日話香港人需要投票, 需要普選出特首及立會議員- k. l; ?3 N0 A
以前聽見有人說公投是以下犯上, 唔知有無你份呢?
9 S, W# `, G1 ]今日得小貓三幾隻, 各自有晒立場就叫人投票, 搞唔搞笑d? ...
: a* H3 S9 ^) yandyho 發表於 2011-3-25 02:34 PM
- I7 r% d7 f3 F5 n8 N# [) W4 k" v( _
1) 我指的投票 是版主的POST 是投票POST
! I- G/ T( g/ t; q2) 在此POST 投票是有關食日本食品, 與 "香港人需要投票, 需要普選出特首及立會議員" 無關, 請不要混為一談
4 |% I0 M' }* r4 g& [
: i8 ?9 j, ]6 {5 F# B3) 我有去公投, 亦在過去的POST上曾經說過.
% T! n( h/ X  j' D
6 ^+ v/ t) _' {4 g/ u. @! }6 T7 m4) 閣下一而再, 再而三, 經常地去將一些無關的事情混為一談,9 k. @2 @3 R1 _& b
而且語氣極為沒禮、亦具挑釁性,
6 P' i, E9 A# P1 l% }並且事無大小都要為反而反,
0 M5 C7 y7 h4 k( ^$ k本人對此極為反感......* Q$ X4 J3 N, @8 j1 g/ n
因此, 以後再有此種挑釁性言論, / Z  X, ]- i/ q6 T; i# _3 y
本人會送上6個字.....
- F2 `5 T7 T, Z+ O# v% o- H * F: f" t/ z6 a1 L0 O2 P7 c
XX, XXXX.
作者: andyho    時間: 2011-3-25 06:33 PM

1 u9 s+ s) l# @! i6 {
# V3 B6 Q# O. }0 n2 r* `
, D6 J, }& s4 D# ^7 e

7 i+ K0 t) o* G' d$ {! ]首先, 你指的一眾"愛國人士"與我無關。
  g1 q3 l* ?* z( i2 q& ]二, "愛國人士"為大陸政府及領導人歌功頒德時", 亦與我以及我的言論無關, 請不要混為一談。3 D. X& G/ j7 j! i
三, 請把我對"大陸政府及領導人歌功頒德"的言論找出來。
7 w, L0 f( n, v4 r! M) ?2 \7 A四, 我一向都是對毒奶、 ...+ m/ f8 _& a4 C: c/ H+ x5 J
hamsubboy 發表於 2011-3-25 05:48 PM
; Q- Y2 |3 e! U- G

" X/ q. ?+ e0 R0 q1 \* c趙連海因毒奶粉一事被控以尋釁滋事罪, 即是無事搵事搞, + e% r' Q1 t0 _; w
那我想問你, 香港示威合法示威是不是尋釁滋事?/ w' o" i3 z: N) `( s9 H
為何有毒粉, 為何有豆腐渣, 為何有上訪人士被毆, 因為國家無民主無人權無法治
3 w! ^, J; y) C2 Z% G. k. S但偏偏老兄你認同一黨之下的溫總理就好到天上有, 地下無,
5 S0 r% L& P3 ~# O2 ?4 N/ W你這種想法, 只會姑息執政黨, 繼續製造悲劇
: |1 y! W7 @6 `: t4 O/ C( x
$ C& E1 M0 ^: ^, c# `6 o- l# j你把口講到好似好偉大, x邊個x邊個, 但早陣子你連香港無擲石無放火, 手無寸鐵的示威者都x埋呢
作者: andyho    時間: 2011-3-25 06:35 PM

本帖最後由 andyho 於 2011-3-25 06:42 PM 編輯 $ l# z6 b$ P( K6 a& b) w, g

& w+ X' q- Y) j7 f4 d9 L
9 ?8 G) w. w7 R# B
3 f. o' ^$ f: g$ l: Y# a
1) 我指的投票 是版主的POST 是投票POST" L+ J, t" [/ h5 A  S3 {
2) 在此POST 投票是有關食日本食品, 與 "香港人需要投票, 需要普選出特首及立會議員" 無關, 請不要混為一談
; X5 Y" t- W0 A$ U, U5 I, W) W
0 y$ S. W: G! t- x3 ^: ?: B3) 我有去公投, 亦在過去的POST上曾經說過.: X0 |* ]' z  V$ b

$ r0 z, L- ]+ P+ i4) 閣下一而再, ...+ q! ^) e0 f- x$ q& k
hamsubboy 發表於 2011-3-25 06:16 PM
, R1 v- ^( H4 h7 L( O( p$ r* M4 G/ I
! |* f& e0 b9 \* T1 z
呢度是吹水版, 我喜歡點吹就點吹, 我至今從未用過粗口, 對不?
1 o: z% P; Z1 [+ O若你愛用粗口, 只證明你個人無品, 惱羞就成怒, 請便, 那時我會為你所認識的人蒙羞, 請便!7 Y5 ~) ^2 ]$ y2 Y& N
7 b6 ]1 Q$ S8 p, J
如果有個人平日口口聲聲話:「普選好咩?會選到壞政客!你睇下d民選出來的議員掟野架!」
/ ]9 n* D- E! f) r0 V2 k1 l# V然後轉個頭就大大聲話:「講多無謂, 投票丫!」講到懶開明, 懶民主, 我覺得這種人極度垃圾; ~# G! ]8 c) K% h" M
*註:我無指名道姓, 切勿對號入座, 免得話我老屈
作者: hamsubboy    時間: 2011-3-25 06:58 PM

33# 打狗棒 2 n# {+ f1 g! D5 V$ Q0 A, n- Z! K
- |9 E$ @  V( o7 v
狗哥, 他說: "樓主話日本食物有問題, 我建議改食我們偉大祖國的三鹿奶而已, 無謂去排隊買日本奶粉食壞自己個BB嘛4 Z  l$ }/ B' P( t
我國的食物安全監管好, 品質佳, 有些BB仔食左大陸奶, 個頭特大, 顯見腦袋容量也大, 腦筋好有咩問題?"1 w' _& V! x( x( Y: M8 {

& U/ @1 C% N# e% Q$ X' g  t你不覺得有問題嗎?
/ Z' O% N7 p" m3 Q6 {3 \別人有病已經很痛苦, 你們還要借來人家的慘事去揶揄其他網友,
6 Q: A- i: ^5 `" l0 @/ a這種行為和態度極為可恥....
3 s: }* m0 f$ f# A: E為求到達自己可以揶揄別人的快感 而去用 一班可憐病童作籌碼.... 可恥
作者: andyho    時間: 2011-3-25 07:09 PM

. p3 Z- ~, L2 L$ ]5 U9 u- c& c0 m; a  }
/ A- b; J: n: ?* n發現有位版友對我頗仇恨, 當然有原因的
9 o- n+ l8 b& v在呢條thread, 有位自己成日叫人唔好將其他事混為一談的仁兄,
( ]% B; p9 ~6 J* Z7 t1 Q9 ^$ m# L% ?竟然將日本人抗災一事跟香港示威者阻街一事混為一談,話日本人守禮不阻街
0 D; e4 }2 n- D; G2 q點知我貼出日本人示威阻街的相片反駁, 那位仁兄當堂面懵懵, 改口講第樣, 私怨也許是如此形成
/ Y2 |: Q; ~: `% b  N  g如果有人借私怨來公報私仇大造文章, 除了垃圾, 可悲及可恥幾個字, 我找不到更合適的形容詞( t" U5 Q1 x) M

* v9 r4 e3 Q( B; Z* R6 Y& Mhttp://www.26fun.com/bbs/thread-244746-1-2.html
作者: hamsubboy    時間: 2011-3-25 07:14 PM

# Z0 B9 }6 g1 M+ M* s* C" f4 O+ E; ^+ S
趙連海因毒奶粉一事被控以尋釁滋事罪, 即是無事搵事搞, . x) Q. L2 F- ~3 Q! k5 C, [/ N/ f
那我想問你, 香港示威合法示威是不是尋釁滋事?
- x, i, ^! C, M+ v0 n5 T為何有毒粉, 為何有豆腐渣, 為何有上訪人士被毆, 因為國家無民主無人權無法治5 e2 Z. e, P0 j$ l$ U: @2 l
但偏偏老兄你認同一黨之下的溫 ...
# U9 I4 G2 i! _9 B- x) ?3 eandyho 發表於 2011-3-25 06:33 PM
6 j) {. g- j* W, @0 \7 W4 L( s1 Z1 I- a
我什麼時候說過或認同過, 以下這些話, 請POST出來# ~, N- C( `9 v0 ^6 p
"你認同一黨之下的溫總理就好到天上有, 地下無, ":
. y4 T. X- j" |. J如果你再"砌我生豬肉", 我會不客氣, 若果可以, 請版主作主
. ?! [; `/ W! I2 [
% X8 c/ q) l4 x! m, ]/ l& q另外, 你又話 :你把口講到好似好偉大, x邊個x邊個, 但早陣子你連香港無擲石無放火, 手無寸鐵的示威者都x埋呢
$ }. M* `% J# c + p, \0 I$ o2 e
又扯開話題
, T7 d0 u6 u1 l# m
/ T  w' J& Z; Z. g6個字:3 f' m# _, c* A3 w, P% P+ }' I
廢話, 不想回答.......
/ g8 e- @; T' H/ v  m1 c7 q& i1 r
8 f0 y! ?7 r% P看16#
. H( ^/ r8 o# B8 `http://www.26fun.com/bbs/viewthread.php?tid=244746&extra=&page=2
作者: andyho    時間: 2011-3-25 07:19 PM

+ K" x4 k6 T( H$ K0 t/ L- k0 c$ ]9 [$ x; q8 J3 |! Q
- r6 J0 a2 P& D+ E* l

' z7 o8 j1 M& ^# s我什麼時候說過或認同過, 以下這些話, 請POST出來* ]% w2 v9 ^4 Q# Q4 A
"你認同一黨之下的溫總理就好到天上有, 地下無, ":
4 Z* A, T1 |8 e# v" X; {3 d如果你再"砌我生豬肉", 我會不客氣, 若果可以, 請版主作主 + ]1 q9 {$ y9 k& y$ U$ @0 C8 _6 V! F* C
1 h( W1 I% f: C0 _! ], T( v
另外, 你又話 :你把口講到好似好偉大, x邊個x邊個 ...
8 z: {' I5 O. L/ c9 V1 M* Shamsubboy 發表於 2011-3-25 07:14 PM
9 a! m1 A( R) z- z7 F3 x
* M! i: ^9 _* G1 w2 I
那交由版主作主吧, 我尊重的$ K0 \* u& u& o% V# }
但請版主先看看這條thread, 想一想為何版友hamsubboy對住我特別火, 再作判斷吧
# m# ?3 D1 d' C( Z雖然我知道被人刺中痛處, 是很樣衰及很hurt的
# t* m+ d: h' M: F% z) j0 z但hamsubboy畢竟無爆粗, 我要贈佢一個credit囉
' L( B. N1 j. l& chttp://www.26fun.com/bbs/thread-244746-1-2.html
作者: hamsubboy    時間: 2011-3-25 08:04 PM

正確, 我是有用一個話題帶到另一話題.....
" q$ I$ U$ ?* J& N, m1 `% }% D
6 W" \0 m( G5 ]6 t" Z而閣下是 - 別人的每一個回覆, 你就扯到另一件事上, 一個POST, 拉到幾十件事,% ^" U# C. v# A. `# h  S
還要"屈"我說過什麼什麼, 我叫你POST出來, 你就扯到第二度, 隻字不提....
2 o: v, K7 p( t" U
: y$ a8 _5 F  h5 P( L錯就錯.... 避....
1 R1 q8 h0 v& Z* V2 l請不要再幻想我說過什麼什麼.....
+ [  N6 q$ t+ }3 D# X再講, 不是揶揄閣下: "最近是否精神上有點壓力或產生幻覺"' F( z9 m* x4 R5 s3 s1 K
若然真的, 請盡快就醫.....
8 O' Q+ B0 U$ d$ }) N8 m) K. Z還有, 閣下的言論和態度, 一直都是負能量的..... 這樣很危險
作者: hamsubboy    時間: 2011-3-25 08:11 PM

最後, 我投降了! 負能量太多.... 唔想再上來了.....
作者: infjlam    時間: 2011-3-25 10:47 PM

嘩...冇上黎兩三日o者....
; Q/ ^7 e* F" P1 X0 u做乜開拖都唔預在下呀
作者: K2K    時間: 2011-3-25 10:51 PM

! }: ?" b" R( N做乜開拖都唔預在下呀6 O7 M! p6 w; y% d7 b0 S! p( V1 I
infjlam 發表於 2011-3-25 10:47 PM
/ ]$ V. k& w9 D. i. t1 ^7 C+ x  v
- J' W2 }+ P% c0 q& t# Q- c( {' o
諗清楚先好出聲喎,0 [4 w/ p) j& s
皆因呢度有d人冇乜品,$ g$ f8 e* ~" }; [( e
自己詞窮,
5 c  P7 \" ]2 D4 k0 G/ c唔係屈人,
, q8 b* p5 s2 e$ @就係話人義和團,. P+ o2 W# a# U. v: ?$ y
仲隨時會有賤人爆粗.
+ R1 `/ m3 e9 E, q, h- l9 P; t, ?) K3 G" l) V& B

作者: andyho    時間: 2011-3-25 11:06 PM

本帖最後由 andyho 於 2011-3-25 11:16 PM 編輯 , u# Q3 s% _+ D5 m; ?

2 p, x. `3 t, }( O. a
最後, 我投降了! 負能量太多.... 唔想再上來了.....% b# K* \  i( \  N# r9 \
hamsubboy 發表於 2011-3-25 08:11 PM
  e# M; X6 S6 f% ^
+ C. x9 W3 V7 b3 k" i! M版友K2K揶揄我是雜種仔呀, 老屈我想擁有外國人血統呀, 我無所謂, 無投訴佢老屈, 亦無要求版主主持公道
! i8 [# w: _+ L0 \如果我話你「認同溫家寶是好到天上有地下的無領導人」, 你已覺得我砌你生豬肉, 那麼你的器量又有多少?, @+ w4 ~% ]7 k4 P2 v
你見K2K老屈我, 但不曾發一句聲, 何解呢? 跟你立場一致, 自己友就側側膊, 你就是這種水平的人
2 b8 C6 f: i2 Z  N5 r" e* u1 m- q1 T8 F) Z2 h6 l* u
我身邊欠缺你這種Level的人, 而我因工作需要, 有必要研究低水平的人大概是怎樣的貨色,
' l$ {9 a" c' c1 ~因我是銷售商品給這類人的, 你提供給我很好的示範, 我要多謝你才是, thx a lot!!
) p  O6 O9 b" `/ n( b/ a2 v' X我為何會有負能量?你覺得有, 請過主, 免得你有日看精神科來claim我錢
作者: andyho    時間: 2011-3-25 11:08 PM

8 F# R. {- T- i9 u/ T. E做乜開拖都唔預在下呀8 c, q& N& O4 p/ H0 p2 E
infjlam 發表於 2011-3-25 10:47 PM
5 ~; x- D- P6 j6 Y3 v0 Y$ G  _* }- _( a) X3 A  }! g
關你咩事? 我同版友只係私鬥, 了結累積下來的私怨而已,
8 @4 n$ B! C' ~* m5 M+ m你要開拖, 狗哥成日都陪你啦
作者: infjlam    時間: 2011-3-25 11:25 PM

8 j" d% y) N. D, @3 j, U* f$ g1 {2 Y, S3 T, X1 t
關你咩事? 我同版友只係私鬥, 了結累積下來的私怨而已,
7 Y: m, T& y7 d# p+ O你要開拖, 狗哥成日都陪你啦
3 `/ I6 l- C0 v! uandyho 發表於 2011-3-25 11:08 PM
* |0 `& p0 n, m
: I2 n: o& Y! G* @8 B8 _, s% S
呀...打錯字....係開P至啱
# {) Z4 ?4 I0 `6 I' q8 ~! Y  i1 [9 ?+ N2 w' z! c! ~8 G
今晚有時間吹兩咀先
作者: infjlam    時間: 2011-3-25 11:29 PM

敢唔敢食日本食物?問題問得有D籠統喎...
, ~, |$ W$ E7 t! S* I- n. L食品若有輻射,梗係唔食喇
$ [& y8 X+ K9 Z' a6 I6 ~若已經證明係安全,冇輻射污染,/ E* |8 a2 M+ [, I( q3 `: E; P
點解唔食先?' H$ E' z- x( k9 M; N& u$ D
9 A' A% n# K# ?, i4 D+ T
你班友唔係搶住買日本牌子奶粉o羊
作者: andyho    時間: 2011-3-25 11:29 PM

+ d# I8 @& F. Y! g0 N1 h5 R% Y  X+ ?. }( a- Y# b4 |
呀...打錯字....係開P至啱 / ^$ |* F( Q+ Z4 W  O
) ]) R3 }6 p8 c; i- E
今晚有時間吹兩咀先
! ~  |- v9 B& W; X$ L/ D& O) minfjlam 發表於 2011-3-25 11:25 PM
, a) I4 z1 F8 Y

1 S5 b7 D6 i+ ^2 F$ T, ]0 C5 g& g真打錯定假打錯呀? o靚仔 吹咩先?
作者: infjlam    時間: 2011-3-25 11:32 PM

香港傳媒有報道, 飲用輻射超標牛奶一年, 只等同做一次電腦掃瞄" ~/ F* \7 U8 e3 y! K
日本食物咁有問題, 排隊買日本奶粉的香港人應改去食大陸的三鹿牌奶粉& Y0 y6 x2 n; s& u0 m
祖國食物信得過日本食物多多聲架! .... q) `1 s1 q+ i: }
andyho 發表於 2011-3-22 11:32 AM
2 ^% M1 e9 {/ v& Z( v, y. _. P0 {& w8 H, Q* S
咪玩喇...連三鹿你都攞黎抽...
作者: K2K    時間: 2011-3-25 11:32 PM

+ A9 n5 E% V8 `

* L0 m. k1 P' e. y& K3 c版友K2K揶揄我是雜種仔呀, 老屈我想擁有外國人血統呀, 我無所謂, 無投訴佢老屈, 亦無要求版主主持公道
1 O2 b- Y0 Z4 Z  C如果我話你「認同溫家寶是好到天上有地下的無領導人」, 你已覺得我砌你生豬肉, 那麼你的器量又有多少?0 z- Q6 }. A% S: R
你見K2 ...; ^9 b) p" s  b. i7 b/ x
andyho 發表於 2011-3-25 11:06 PM
+ E! r/ f9 T. ?$ y9 {# `" T! t* @, h4 s( C  @) M6 C& J& a
我要修正...& U- l1 v) ~$ |. o9 n  J
: J  L& Q4 t$ b0 e6 s
我段文章第一段係咁寫,
% I" g, c+ e( h0 z# R  D<唔知幾時開始,  網上出現一群人有<雜種仔>心態..>- \- R; E: U5 S
2 t) f9 H) Z5 I4 c
我指既係一群人,  並唔係完全指任何一個人,  當中舉有多個例子,  多個特質,  係概括左好多人既意思,
, Z+ _8 P: m/ G) z我唔識andy兄真人,  唔知有冇講中閣下,  或者講中幾多樣,
; p/ ?+ q  _, o6 e% C% d, }所以請勿誤會咁大段文章只係針對兄台一人.
7 Y2 j) F" j2 d6 b& z$ Z6 T% j" V$ N0 D) L7 @: {) n( b

作者: andyho    時間: 2011-3-25 11:38 PM

; i0 N/ c2 S) f) X! W
1 X  y) V: t, l. X& z咪玩喇...連三鹿你都攞黎抽...: v4 Z: p+ d" h* U: w
infjlam 發表於 2011-3-25 11:32 PM
0 f: r5 r( D' |* Q

5 A8 r, S1 m$ i; }9 \# C8 w在呢區平日跟我吹開我的人, 都知道我立場, 知道我會不會覺得毒奶受害者是否抵死
% c4 J8 M+ [& ^( n/ ^. r- O* f我講呢個話題, 是回應樓主的主題, 日本食物危險, 那大陸的危不危險?& C) J" k* i/ i) E6 n. I% \
至於是否有版友跟我私怨借題發揮, 自行判斷吧
作者: infjlam    時間: 2011-3-25 11:39 PM

admin最近都買左部祖國DSO, 拆埋黎睇這個價位有這樣的做工用料真的不錯 EBAY好多外國人都排住隊買
2 y% m: z- Z& w9 Xadmin 發表於 2011-3-23 10:19 AM
$ h' h3 C8 g9 c( N* X  u- ?

5 R- n2 G' |8 z9 R$ u$ {大陸係世界工廠,對全球係有不可多得o既貢獻% w& J7 z  @7 \# b  a
(當然,法治,版權,人權,自由,民主等領域,還是很落後的)
作者: andyho    時間: 2011-3-25 11:40 PM

9 h- Y. E5 q+ L+ J: N9 d( e

5 R3 q; F6 U% W& D我要修正...
+ K9 c2 l: Q# W4 V1 L. p8 p! I1 C& C$ q* l
我段文章第一段係咁寫,0 k# [/ s3 D1 f$ Q" r
+ u* X% ]5 H7 e
3 S" C( R0 e5 B8 i% V5 _! ^
我指既係一群人,  並唔係完全指任何一個人,  當中舉有多個例子,  多個特質,  係概括左好多人既意思,
, Z; Y* [, ~: ?$ ^! c我唔識andy兄真人,  唔知有冇講中閣下,  或者講中幾多樣,2 p" U: E/ s6 _( b! N8 N& v* ^
所以請勿誤會 ...8 x/ C' d" c" N
K2K 發表於 2011-3-25 11:32 PM
9 J, |; E" }7 K5 N% q

3 O  D( x0 ?% m4 f! w5 y) g無所謂啦, 即使直接講我本人又如何呢? 做人要有器量, $ [0 a* O7 [( ]9 L0 B3 C
吹水而已, 唔使太認真啦, 但如果你feel有負能量就別上來喇, 無醫生錢claim架
作者: andyho    時間: 2011-3-25 11:45 PM

1 W7 s& B% k+ f2 H# J% D/ n" ]7 m- o0 F. r0 |/ b
大陸係世界工廠,對全球係有不可多得o既貢獻
4 K5 t  u4 ?+ H' D0 B8 Y(當然,法治,版權,人權,自由,民主等領域,還是很落後的)+ e6 d* C5 Q& i. z7 D8 v
infjlam 發表於 2011-3-25 11:39 PM
* Q' J8 d7 [1 U1 M
5 K4 Y& U( b  j+ X- z( w我認同無大陸呢個世界工廠, 好多貨品唔可以賣咁平
& i8 n) j' p2 M3 b  b回番主題, 樓主講到日本食物污染得好嚴重, fine!
, U( M+ h- M  q; L得罪問句:「你班死窮鬼平日食幾多日本菜日本生果呀?百幾元一盒士多啤梨呀!」2 t: X! k* \4 O% b4 O1 L
所指的「窮鬼」包括我自己
作者: K2K    時間: 2011-3-25 11:49 PM

$ s2 W% @  k9 O3 n4 D% `$ d

- @$ {. o5 J2 s, T無所謂啦, 即使直接講我本人又如何呢? 做人要有器量, 8 w% h2 C1 m! o6 W: @
吹水而已, 唔使太認真啦, 但如果你feel有負能量就別上來喇, 無醫生錢claim架3 q3 J: f; n7 Q" }+ E7 P* j
andyho 發表於 2011-3-25 11:40 PM
& E+ j8 v4 v  B7 B/ z! K1 C) B
$ Y0 D  \  |9 J& c$ e; G. n4 s唔係有冇所謂,  事實上我段文章的確唔係只針對閣下而寫,  大部份內容亦真係我既感受...7 O6 d* S% R. D0 W

- W# n& S) A  e9 }; f亦順帶講聲,  小弟亦從來唔會對祖國任何事都歌功頌德,  小弟本人經常在大陸工作,  已經超過10年,  祖國既好事壞事都見唔少,  亦了解祖國喜歡隱惡揚善,  但作為一個有主見既中國人,  覺得每件事都應該獨立看待,  冇必要有關冇關既都要將祖國抽水一番. 6 I7 l& i9 J8 ^) V* H

; x/ [$ ~# ~3 y4 `7 h
作者: K2K    時間: 2011-3-25 11:52 PM

6 ?' V- v' _) A* X2 ^5 I/ l. r- Z# D% R7 h7 |4 t& |) m
我認同無大陸呢個世界工廠, 好多貨品唔可以賣咁平! _8 g6 q- M$ Z% X, b1 {
回番主題, 樓主講到日本食物污染得好嚴重, fine!
5 f8 g# `% M6 l1 b1 q得罪問句:「你班死窮鬼平日食幾多日本菜日本生果呀?百幾元一盒士多啤梨呀!」9 ?/ x( s- m/ ~) _8 n0 U. z/ _
所指的「窮鬼」包括我自己 ...
' T% X& b& {6 z+ h! S4 xandyho 發表於 2011-3-25 11:45 PM
6 R: y8 f9 r) H

) X( O4 S0 I0 A但有d人真係以為元祿元氣賣嗰d壽司刺身真係全部來自日本   
作者: hamsubboy    時間: 2011-3-25 11:53 PM

, c, p" G& X$ ^6 z: S+ x5 G  V
9 c0 A$ h" B3 z+ W
1 o) j0 M4 ~& A版友K2K揶揄我是雜種仔呀, 老屈我想擁有外國人血統呀, 我無所謂, 無投訴佢老屈, 亦無要求版主主持公道
3 R* M7 K/ F& c% E9 s3 z如果我話你「認同溫家寶是好到天上有地下的無領導人」, 你已覺得我砌你生豬肉, 那麼你的器量又有多少?) n! f8 f( p, [' r0 z
你見K2 ...
/ U, N) z0 ?+ b5 ?7 C, C# Uandyho 發表於 2011-3-25 11:06 PM
. a5 L, V3 a9 z/ C
1 k( m, R( i3 |, h" a
版友K2K揶揄我是雜種仔呀, 老屈我想擁有外國人血統呀, 我無所謂, 無投訴佢老屈, 亦無要求版主主持公道! X' H! c: k: }7 l+ Y. \
1) 在現實生活和26FUN內, 我都唔熟佢, 幾年來, 跟他說話都不多於10句, 你唔好幻想K2K的言論就是我的言論.
* E1 g& Y6 d0 I6 K+ e2) K2K 老屈你想擁有外國人血統呀, 你無所謂, 無投訴佢老屈, 亦無要求版主主持公道, IS YOUR BUSINESS, NOT MY BUSINESS
# T$ o- ]( l6 Q' r6 n1 l2 t2 S但你老屈我, 就是我的事.
2 Z2 j+ I+ n$ ?* S9 M3) 我請版主主持公道 - 是因為你的無理取鬧已去到無法令人溝通的地步.1 B, Z: y& \4 V# K

+ [( @; B4 `/ g" ?! ?0 {如果我話你「認同溫家寶是好到天上有地下無領導人」, 你已覺得我砌你生豬肉, 那麼你的器量又有多少?
' H3 p0 r2 Z  B- B: r# Q2 |1) 當然! 我都無講過, 你就屈我講過, 你直頭係砌我生豬肉啦!
9 ~* `& g$ [; R' k9 i# M2) 我的器量有多少 - 和你屈我有什麼關係? 難道被人"屈"要啞忍嗎?9 Q# a: t: E3 ?' c( U
3) 你的言論無論是有理由抑或是無理由, 說話的內容總是要貶低對方的, 這是最令人髮指、令人討厭的
0 l1 N2 _; {& F3 |
7 B  f$ r% o) U' J- L: x你見K2K老屈我, 但不曾發一句聲, 何解呢? 跟你立場一致, 自己友就側側膊, 你就是這種水平的人( T5 Y) i* u7 u3 w: @( Y' I$ f$ M7 c* Q
1) 佢屈你, 是你們兩個人的事情, 關我什麼事? 一不親戚, 二不熟悉, 三不夾瀝, E+ W+ g, j4 g2 f% i7 L+ ^
2) 什麼自己友? 我見都沒見過!
* S$ `9 P* _# E* K- u/ x# |  v3) 我是什麼水平? 你又"借D椅"貶低我5 Y4 N) J; U+ S: j% b# F' N( Z

1 w) @3 R- Z4 n. ?. H3 PS; i' G7 w$ W6 X; _! T9 D- f
我身邊欠缺你這種Level的人, 而我因工作需要, 有必要研究低水平的人大概是怎樣的貨色,
% d2 ^  h4 ^5 R9 E4 T$ i$ @因我是銷售商品給這類人的, 你提供給我很好的示範, 我要多謝你才是, thx a lot!!

4 n- v; [1 A) f1 c# e! ^# |1) 又來開口貶低別人了
作者: andyho    時間: 2011-3-25 11:59 PM

) O; ?$ J+ q3 L! h6 x" {+ [1 x
  x; i( k$ X/ [4 ]9 c3 X% q4 j
唔係有冇所謂,  事實上我段文章的確唔係只針對閣下而寫,  大部份內容亦真係我既感受...; b2 ]7 a9 x; Z" W& Z3 w% t) J
. \+ L6 Q' y. _3 ?! Q! F
亦順帶講聲,  小弟亦從來唔會對祖國任何事都歌功頌德,  小弟本人經常在大陸工作,  已經超過10年,  祖國既好事壞事都見唔少, ...6 R8 M; J* f7 n6 H
K2K 發表於 2011-3-25 11:49 PM
4 K: k; p8 G6 r: F: K& z7 c
  A7 f4 V7 U/ D6 r" X' W
那我也用心回應一下你, 你所講的所謂雜種仔世上並不多, 有時是你的錯覺# \+ I7 p1 f$ S) i" W
很多人批評大陸問題, 未必所有都如你所講, 是反中崇外的心理,   i4 F  ~2 c9 i1 q
以我為例, 我是覺得為何好地地的一個歷史古國今日搞成咁, 儘管有錢但不受外國人尊重,
+ A9 W- C) X5 [9 w我抬出外國或日本的事去比, 是想講:「為何人地做得到, 我地完全追唔上?為何不反省下自己的不足?」
; Z6 S& \; a  C9 W
. b# R- b6 M2 \7 E, W  K5 ?' T3 {0 X反而我見很多把口嚷著「我是中國人」, 卻最愛去買歐美名牌手袋, 日本或德國名車而洋洋自得的大陸人, " s' q3 ^6 }8 E$ Z& j8 V. D, l
這種人的心理, 可能接近你所講的雜種仔了
作者: infjlam    時間: 2011-3-26 12:00 AM

8 _$ P) _2 S$ ]' G; a/ ~. Q  g( p, ~

8 b- \9 Y  |5 Y" M( ]3 k在呢區平日跟我吹開我的人, 都知道我立場, 知道我會不會覺得毒奶受害者是否抵死
% X  {! W, z. K6 x0 w. \7 w3 W我講呢個話題, 是回應樓主的主題, 日本食物危險, 那大陸的危不危險?
9 j6 p. h% {1 m至於是否有版友跟我私怨借題發揮, 自行判斷吧 ...
# D7 `8 H8 o$ D, p3 ~andyho 發表於 2011-3-25 11:38 PM
+ [+ D7 t9 j  j  D
" |2 A/ T/ m0 l3 u8 L0 S- E我又feel到你唔係黑心o既...
7 W7 Q/ P+ ?: F# Y3 a7 @. C1 m日本食物危不危險,大陸的危不危險,1 r2 S  y- v% V9 W. D' |
食邊樣,唔食邊樣,
( F1 a. s, K3 d7 E+ j, I8 S1 n' t' Q學你話齋,大家自行判斷喇,再拗,都唔見有用
作者: andyho    時間: 2011-3-26 12:03 AM

! D0 n) p$ n/ N  f+ x7 \( B! B

* d# h& @2 W/ Q1 y+ G9 g版友K2K揶揄我是雜種仔呀, 老屈我想擁有外國人血統呀, 我無所謂, 無投訴佢老屈, 亦無要求版主主持公道1 S$ n$ d3 m2 n8 H( t/ {
1) 在現實生活和26FUN內, 我都唔熟佢, 幾年來, 跟他說話都不多於10句, 你唔好幻想K2K的言論就是我的言論.
% E$ p' M: i/ a" j+ \( N1 @- I  h1 s2)  ...
$ E6 g2 n# X" q' e9 t; ?# @hamsubboy 發表於 2011-3-25 11:53 PM
0 U& o7 I7 o+ L, X) S! i

! F4 P. E7 Y2 ?" c  `+ n  K. w夠喇, 我簡直無心機看及回你, 就當我連尊重也不想尊重你了, 好不好?% e7 i. h; S( g# A8 C" B
你頂我唔順, 唔好回我就是了, 網絡世界就是你人生的全部嗎?
5 S/ e1 K: T4 ~) v" }我是什麼貨色, 閣下是什麼貨色, 讓其他人看看及定奪不是最理想嗎? 就此打住
作者: andyho    時間: 2011-3-26 12:04 AM

$ z0 D6 @# T& n6 v5 f' i

4 L5 ~" ~' [1 I  `但有d人真係以為元祿元氣賣嗰d壽司刺身真係全部來自日本   % K* P4 {  C! K7 j
K2K 發表於 2011-3-25 11:52 PM
) q! n+ n% e# |$ |* b

5 ^3 v/ n# e7 d1 V& w# V; b, Pd人無知而已, 日本城賣的貨, 唔通全都係made in japan咩?
作者: andyho    時間: 2011-3-26 12:06 AM

' y, n; n) ?! M2 D

. |3 f# b+ Z1 M我又feel到你唔係黑心o既...
0 q2 M% M  s- p日本食物危不危險,大陸的危不危險,9 i9 n9 A2 O8 z* U& ~
食邊樣,唔食邊樣,
5 v+ T- {" K/ p6 O$ ^學你話齋,大家自行判斷喇,再拗,都唔見有用9 e5 K. q* |) ?
infjlam 發表於 2011-3-26 12:00 AM
  W. |4 A) _# c: F3 P& a" K1 V
神棍教授雖跟我很多政見不同, 幸好你深知我心
* g! \4 l. Z6 V" \& i同你打賭丫, 你估幾耐之後香港人又去排隊食壽司呢?
作者: infjlam    時間: 2011-3-26 12:11 AM

# O5 k$ C" ?2 t3 o% @至於是否有版友跟我私怨借題發揮, 自行判斷吧 ...
0 m& [1 c1 w# o0 ~, oandyho 發表於 2011-3-25 11:38 PM
6 e6 d6 V. V* q, x1 h. Z

; @+ v; ^9 H/ ?; _見你地幾個吹得咁開心,我就無謂做炸両,阻住大家開P
0 q( w/ L! D8 _' }8 c6 e* C不過一場版友,見好就收,你知喇,隱形俠隨時出黎掃場
作者: infjlam    時間: 2011-3-26 12:15 AM

3 ]! P) e* S& U( r2 k5 u
+ O' I! u* T+ G% K) G5 o5 }同你打賭丫, 你估幾耐之後香港人又去排隊食壽司呢?
7 X" m5 P0 b! f  v. ^1 x, yandyho 發表於 2011-3-26 12:06 AM
1 {& [2 n$ m: U! l6 h
2 a# \# B+ X8 }: X& I挑...班友照食可也喇,4 g* \5 H' H* H& F$ i
我見有D壽司店做特價,客仔仲比以前多添呀
作者: andyho    時間: 2011-3-26 12:15 AM

5 o  E3 G& w) [
( ^, W0 f8 C/ |見你地幾個吹得咁開心,我就無謂做炸両,阻住大家開P
, d8 g5 r8 o9 L3 V不過一場版友,見好就收,你知喇,隱形俠隨時出黎掃場8 U, b/ V5 A7 f& c% X
infjlam 發表於 2011-3-26 12:11 AM
" K" ~8 u' m8 K. h% |) e' Q  n9 i  p) |7 T6 F& W; p, h, A
版友唔忿氣要苦纏, 你見我都無再理佢啦,
' F, y2 R% @' _1 }  q我都係趁隱形俠現身前, 先隱形好了, 6 b4 u, P* F) t5 q
下次等埋狗哥上來, 再熱鬧d
% c" H( ^( m$ b. k. H. l- x6 a伽俐略兄, 下次再吹過
作者: hamsubboy    時間: 2011-3-26 12:17 AM

8 z: K7 R& F/ N, D

4 x* f* ~( i0 [3 @* ?2 y9 g/ I9 c$ r夠喇, 我簡直無心機看及回你, 就當我連尊重也不想尊重你了, 好不好?
' c/ a5 n5 d5 @7 Q9 G/ l, G, ~, M你頂我唔順, 唔好回我就是了, 網絡世界就是你人生的全部嗎?/ R* n( E7 _7 u. B' a& a/ h6 Q
我是什麼貨色, 閣下是什麼貨色, 讓其他人看看及定奪不是最理想嗎? 就此打住 ...
9 J; |! P. t# M0 F- q* d2 iandyho 發表於 2011-3-26 12:03 AM
  ^3 g$ s: Q! ?. P& Y* x

% w8 R! r! H8 k$ `  n夠?.....: J  @+ g+ e( O$ c6 S8 q/ ]3 P
你貶低完我, 不尊重我, 一句"夠喇!"就當沒事發生? 蝦蝦蝦!!!
作者: K2K    時間: 2011-3-26 12:19 AM

# z. ^( \0 [  j9 ?
5 \8 |$ D) H: F5 i, _那我也用心回應一下你, 你所講的所謂雜種仔世上並不多, 有時是你的錯覺$ V. a. Q4 R- h7 n5 T4 \% h
很多人批評大陸問題, 未必所有都如你所講, 是反中崇外的心理,
1 o" j7 I, D# z( Y" @2 b以我為例, 我是覺得為何好地地的一個歷史古國今日搞成咁, 儘管有錢但不受外國人尊重, % I9 n& u6 }& C- o% I
9 {* F. u# P% Q8 ^我抬出外國或日本的事去比, 是想講:「為何人地做得到, 我地完全追唔上?為何不反省下自己的不足?」
' f: @9 o" m8 A5 R; g! `% J反而我見很多把口嚷著「我是中國人」, 卻最愛去買歐美名牌手袋, 日本或德國名車而洋洋自得的大陸人, 5 d% x0 u; N( b- P9 l6 j0 Q0 F1 N3 H
這種人的心理, 可能接近你所講的雜種仔了 ...
4 ^% F) {5 k' Iandyho 發表於 2011-3-25 11:59 PM
( q/ ]' g! |4 |

. k/ ^& Q- \% @! i6 m  K' |9 V講真,  批評大陸問題,  同搵機會借意抽水,  相信有少少智慧既都分得出既,  當然,  如果你話抽水都係批評討論既一種,  咁就冇得講啦....7 u  T9 ?0 g4 k8 J  X

* b. w: G( F% f+ G/ B中國人既文化水平,  點解落後比其他國家,  呢個係歷史遺留下來既問題,  一個國家要完全脫胎換骨咁改變,  係需要一段頗長既時間,  小弟去過日本兩次,  都係旅遊性質,  親身體會過日本人既優秀,  但正如之前所講,  每件事都應該獨立看待,  如果事無大小,  總之就例必將問題扯到中國頭上抽水一番,  我覺得咁樣又唔公道囉....
2 k: h" Y0 l& h6 y! Q- C( Z7 f
% H8 Z$ [- B; \) i6 M) w! E( b! _中國人用外國貨,  我又覺得冇乜問題喎,  正如外國人都會用中國貨,  呢個係個人生活質素既要求,  同係唔係愛國,  冇直接關係喎.....
作者: infjlam    時間: 2011-3-26 12:21 AM

33# 打狗棒  
1 l6 E8 d) p; J( F9 t
( `- c; m6 R. x* Y, C' c有些BB仔食左大陸奶, 個頭特大, 顯見腦袋容量也大, 腦筋好有咩問題?". \3 w& A% A1 L
4 o/ y  |9 t& D1 B' X
$ C& b* x( Z; D. y0 q6 V$ D你不覺得有問題嗎?5 y+ K5 F1 @2 ~# g% q
/ z/ A* w1 [0 `( a: ^7 L別人有病已經很痛苦, 你們還要借來人家的慘事去揶揄其他網友,
* w8 Z$ [) K& B) p這種行為和態度極為可恥....
( J' C1 z/ F! y( I/ j+ S' Y為求到達自己可以揶揄別人的快感 而去用 一班可憐病童作籌碼.... 可恥
6 C* b' P4 i! E* P" \- Bhamsubboy 發表於 2011-3-25 06:58 PM
) h& @7 _" Q  g7 N
* h. w5 `$ ^4 [2 \- w
Hamsubboy兄,
) h0 W' ~  u" C% t狗哥把口同個腦,不嬲都...o羊...架喇 " R7 n# ?9 k7 }/ C) Z
根本不值回應,更不應把如此言論放在心上
作者: andyho    時間: 2011-3-26 12:25 AM

" h! u8 C* W' I% T( o: _( q( A! O# i; g+ I, k
7 }6 N, u5 L2 ^% G
. L( m) D- f+ `Hamsubboy兄,7 f- w5 S# O% A$ t* n5 L1 C% G
狗哥把口同個腦,不嬲都...o羊...架喇
0 L* J; ?. q9 V5 G根本不值回應,更不應把如此言論放在心上( W8 \/ F1 W& P/ h$ E9 Z
infjlam 發表於 2011-3-26 12:21 AM
+ ~# W+ F4 d+ z9 F  o$ m
, e7 t8 q3 v/ n% f) Z! N伽俐略兄你勸下某人啦,
; S6 f9 x& p6 d. B之前有人在#49至話有負能量唔來喇, 一陣又唔忿氣作孩子氣式的反擊, 唉~
/ P% k% P& O) @: L. h' n$ p4 K( \有時我都明白的, 一個人在現實生活中找不到定位, 就渴望在網絡上爭一日之長短, 有時都幾慘的% I" X& K2 a0 \  O
閃喇, 費時隱形俠現身, bye~
作者: hamsubboy    時間: 2011-3-26 12:29 AM

' @0 F1 l5 p8 H9 v

3 ?( D. A4 ?3 M見你地幾個吹得咁開心,我就無謂做炸両,阻住大家開P
* S7 r& p2 I0 L' ~. w/ F1 M# D不過一場版友,見好就收,你知喇,隱形俠隨時出黎掃場  {) p# Q3 `) O$ a- m
infjlam 發表於 2011-3-26 12:11 AM
' \0 i7 d; B( E# D, z4 s
: `  `9 d, \; z" s  |6 U我估隱形俠上次是飲了點酒, 好日唔上來, 唔知來龍去脈, 飲到HIGH HIGH地, 咪BAN 籮....* v. @1 h& `& Y
點知人馬座衝動慣, 出左手, 收唔番, 要搵人給大家下台階,$ m7 x. {( p0 t3 |9 o1 o) v
所以, 轉頭ADMIN賜我們還陽, 跟手鎖狗哥入"水飯房7日, 讓我們平息怒火....
- i) P3 N. s$ r1 Y) f$ j# \7 f! c4 a# S/ r
隱形俠一向跟在下稱兄道弟, 我沒怪他賜我一死
作者: infjlam    時間: 2011-3-26 12:31 AM

/ Q+ S' p. c, f4 R1 R2 D; V. w' n4 ^, W' A0 K8 ?
伽俐略兄你勸下某人啦, 4 e" S% Z* T- M1 f- o4 v  c& N
之前有人在#47至話有負能量唔來喇, 一陣又唔忿氣作孩子氣式的反擊, 唉~
8 d' Z. Z& _, i3 V- Zandyho 發表於 2011-3-26 12:25 AM
1 z7 t# @" C5 A  x4 h) K  V# ?- n6 |; G1 t5 W
你唔好扯埋我入局喇...; L6 l8 {) O2 c+ ?9 y6 n- v
你同Hamsubboy兄同係好人黎,
% u& L4 ]1 @) ^; w# q咀型唔啱,咪下次吹過o羅...
8 [% ~- u: M! v7 a3 X7 U/ Y唔一定要尾彩
作者: andyho    時間: 2011-3-26 12:34 AM

/ @: W! X2 u1 T% c
' N" g' I3 W- v) Y- `' V9 v
你唔好扯埋我入局喇...
; V0 ~5 @, x% B) f) T- M3 _你同Hamsubboy兄同係好人黎,
% m9 T. w8 B$ T. i9 x% I7 q, _咀型唔啱,咪下次吹過o羅...9 v5 {, _4 `5 K0 Q
唔一定要尾彩3 C- H! E) {- y4 \# y* C! Z2 b
infjlam 發表於 2011-3-26 12:31 AM
! X* M" Y4 Z; r3 E  U; o) L6 j4 J
; ~4 ^6 A9 v/ E1 Y& b5 ?% B; w9 X
你知我次次同人鬧完就算, 唔會留到下次, (包括我過去同你鬧完)
4 Y8 I; ~; z- |6 m. |. X但我只是懷疑有人不是舖舖清, 將私怨日日帶在身, 那我都無法子
作者: K2K    時間: 2011-3-26 12:34 AM

5 o! W2 w+ C6 b' K  f8 G* u( Z1 ~. x' E2 i# `/ z
我估隱形俠上次是飲了點酒, 好日唔上來, 唔知來龍去脈, 飲到HIGH HIGH地, 咪BAN 籮....' K( J; P' `- b# {7 |" a
點知人馬座衝動慣, 出左手, 收唔番, 要搵人給大家下台階,, y. q) u* j8 z
所以, 轉頭ADMIN賜我們還陽, 跟手鎖狗哥入"水飯房7日, 讓我們平息 ...
! a5 ?! \" b" h* a3 c% e3 T( w1 whamsubboy 發表於 2011-3-26 12:29 AM
( w. Z$ g0 [; F3 c+ D5 R

. N/ y/ W5 F  w/ P係咪架?  你講到好似講緊個真相咁喎...  
作者: hamsubboy    時間: 2011-3-26 12:37 AM

: q) M* E$ B* @# ?% t
, D: V9 P! @+ t/ R. U# M# e; C你唔好扯埋我入局喇...
, }4 m  x$ A) g" M0 n+ L你同Hamsubboy兄同係好人黎,
% I  A: |, _# H8 k) y0 ]咀型唔啱,咪下次吹過o羅...7 P- z$ s$ }# q+ }+ @
唔一定要尾彩
; U; x5 N8 b! d$ t2 u9 z3 ^" Einfjlam 發表於 2011-3-26 12:31 AM
* f! v& ?1 B0 P
* v, o: z1 h9 A& h* L- T1 r6 i
尾彩? 理虧是不光彩的, 何彩之有?
作者: infjlam    時間: 2011-3-26 12:40 AM

本帖最後由 infjlam 於 2011-3-26 12:42 AM 編輯 $ h% V* C. S& S: E% r9 u4 `' }1 ]7 Q
" I& [* e5 t. A' g
) ?, `: \* q$ y" C% T2 g5 R3 @
轉頭ADMIN賜我們還陽, 跟手鎖狗哥入"水飯房7日, 讓我們平息怒火....8 k9 r: [4 N* x+ N1 l) c
2 s" v0 K' \6 ^& q6 a6 p: _( P
9 w8 `/ b8 b' R隱形俠一向跟在下稱兄道弟, 我沒怪他賜我一死hamsubboy 發表於 2011-3-26 12:29 AM
% D8 i$ j, X1 h
6 A1 ~5 w7 s! ]  j1 y) T我又覺得冇野喎...
0 L. Z% R& [* J8 q: D. ^9 j# w+ _閻王要你三更死,絕不留人到五更,8 g4 o0 ^0 F  u/ v8 h
自己有冇錯都好,幾時生,幾時死,其實根本話唔埋...6 e) K# F( p4 Q( Z) B
都係一個forum account,吹水o者,% b- U, Q! s8 d# f3 u) t8 T
又唔係通過左23條,有幾大件事?
4 J2 \7 F. B3 v% N. Dno big deal la
作者: hamsubboy    時間: 2011-3-26 12:40 AM

- E. A, ~. ]- I( N5 U; S7 _6 _5 x
# h! L4 ~& L3 t
係咪架?  你講到好似講緊個真相咁喎...  0 _5 G6 ~* _" a7 \" b( |0 i
K2K 發表於 2011-3-26 12:34 AM
; N. X1 J, f2 c( M* w  W  r

1 v: q* r, z) ^# k4 y90%呀! 9%係索左K! 餘下1%是真火
作者: infjlam    時間: 2011-3-26 12:44 AM

$ e0 Y5 w! D8 `
* E/ _4 x& h9 X' q
尾彩? 理虧是不光彩的, 何彩之有?1 x3 f) i9 I% l5 b9 ?. i- w2 C7 b
hamsubboy 發表於 2011-3-26 12:37 AM
1 {& o/ p8 y; p  b' Y5 P9 N9 |- c9 D$ R5 x$ r; M
乜彩,九彩都好喇,
% X# w( }  L6 C4 L+ Y+ ~( X5 u你又唔係第一日識Andy
作者: hamsubboy    時間: 2011-3-26 12:45 AM

+ P! I' v# z7 f1 w- b* ~6 w+ O2 q2 w  ~
我又覺得冇野喎...: Z/ D, ]/ x" B8 w& G
閻王要你三更死,絕不留人到五更,. ~: y1 m  R& i$ o
自己有冇錯都好,幾時生,幾時死,其實根本話唔埋.../ y, v! c5 V) Y
都係一個forum account,吹水o者,: _. u6 J' X% k: h. z
又唔係通過左23條,有幾大件事?3 Y2 E/ I" a4 ~& D
no big deal la ...
3 {$ t, Y, P0 G5 \, E. N* n8 Oinfjlam 發表於 2011-3-26 12:40 AM
9 V* \: F8 a8 S1 |. F1 G9 g9 U" _, i. m1 ^' {" f
Of course, no big deal!!! 醉酒佬一名
作者: hamsubboy    時間: 2011-3-26 12:47 AM

3 |# j. m$ g' ^! a- ^  f5 P+ K' d1 P% \
乜彩,九彩都好喇,# b% {& s! }1 l, Y1 T" O& f% D
你又唔係第一日識Andy" I8 q. h7 m: g- j2 k' E/ e
infjlam 發表於 2011-3-26 12:44 AM
% Q9 ^& W: \! H8 l. h, r
3 l8 L  @. p$ o3 m' c
thank you!
作者: K2K    時間: 2011-3-26 12:53 AM

8 f9 Z  |7 f: ]; Q( e9 g8 k. m6 D; c/ \
90%呀! 9%係索左K! 餘下1%是真火- i9 S( j5 ~! z1 s' M% m! e
hamsubboy 發表於 2011-3-26 12:40 AM
: _$ @; e+ o3 o! g
2 g9 D* b$ @. |. E; o) m$ j  `好似自從嗰次之後都未見過佢喎,  又係咩原因呢?  唔爭在爆多d料來聽聽....
作者: hamsubboy    時間: 2011-3-26 01:01 AM

本帖最後由 hamsubboy 於 2011-3-26 01:05 AM 編輯 7 i- i1 Z: O/ d, x
* B) p7 ?# L3 ?' v; P. U; N
' y, G( y- Q; w4 a8 A0 K0 ^- m' X0 g5 w( F* T
好似自從嗰次之後都未見過佢喎,  又係咩原因呢?  唔爭在爆多d料來聽聽.... 3 ^0 p& _7 `* ~, Q
K2K 發表於 2011-3-26 12:53 AM
+ g4 G+ t) z1 c* F* s6 `% |0 I6 w4 f9 x2 B( C4 y$ K8 M6 D4 b
爆咩鬼! 段估炸! 隱形俠晚晚在港男俱樂部吹水!5 _" Y* {! T+ h0 I9 m$ e" Q" E: y1 S4 Y4 l
幾年前和在下惺惺相惜, 自問對他的行事作風有一定了解!. l5 p8 }$ N8 [' e8 j( z
你估佢真係有好多時間監察住個forum咩! 佢要同老婆do野架! 佢都係hamsubboy黎!
作者: 打狗棒    時間: 2011-3-26 09:24 AM

本帖最後由 打狗棒 於 2011-3-26 11:31 AM 編輯 + n& [/ x7 M: [  n# x$ J1 A

$ Z9 g  B9 L: `% D6 E
$ ~2 @4 D9 Z) b" A! Q% S% I# K9 P  G( v: F' B7 R- j
版友唔忿氣要苦纏, 你見我都無再理佢啦, 7 |. D3 Z& g! z' t
我都係趁隱形俠現身前, 先隱形好了, - }+ w5 A$ q( I- y. g
下次等埋狗哥上來, 再熱鬧d
0 Q; g7 Y# a$ {伽俐略兄, 下次再吹過7 _- X. \3 Y: p2 F  m
andyho 發表於 2011-3-26 12:15 AM
"苦作癡纏, 方知道是這麼悲!!! "& Q' M6 S8 ^1 T: i
andy哥, 做乜無情白事惹到班義和團呀? 我睇你呢排時運低, 去鵝脛橋搵個高人幫幫你好喎!!!8 O: _* W. _/ c7 V' [! B# H' Z- H8 X
人家乃張角、張梁、張寶三兄弟輪迴轉世, 擁有「不壞金身大法」和「番生復活神功」之能, 非你我所能匹敵!!!
# b% J7 d- u3 Q" x5 G; J回應番主題, 鍾意食日本食物就繼續食, 鍾意食大陸化學食物亦可繼續食, 不存在敢不敢的問題?- w5 A8 J6 q. ]7 P  t  h
講乜都冇用, 大家keep住食鬥長命, 睇吓邊個死先? 用自己條命引證自己的觀點!!!

圖片附件: 001-不要迷戀哥.jpg (2011-3-26 09:28 AM, 60.4 KB) / 下載次數 0
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=1823699&k=4f19794a7f200f3224cb41dea40803d2&t=1714559366&sid=1DDmbS

作者: andyho    時間: 2011-3-27 10:02 AM

"苦作癡纏, 方知道是這麼悲!!! "* j' B5 H+ k# |: A0 _" t
andy哥, 做乜無情白事惹到班義和團呀? 我睇你呢排時運低, 去鵝脛橋搵個高人幫幫你好喎!!!( J5 i5 U  |1 {- D
人家乃張角、張梁、張寶三兄弟輪迴轉世, 擁有「不壞金身大法」和「番生復活神 ..., j7 E3 e! I' ]$ d  R, s  s
打狗棒 發表於 2011-3-26 09:24 AM
5 C7 Q5 \* w* z) v" L" p
0 \" b3 h7 E# h
我不惹人人惹我, 只係有位版友上次被我串爆太樣衰, 借d意公報私仇而已,
2 J3 `$ M6 k( V" _- q' R不過我好似你那樣跟義和團呢交過手, 感覺又幾過癮, 好有一種勇闖非洲食人族, 被蠻荒野人狂咬嘅feel, 2 i2 Y" `6 R" [  M* R! H
你不如拍套「刀光劍影義和團」, 我拍番套「虎口餘生食人族」 " e5 U2 a2 |  R7 q) \' `' T. O

5 d: I2 h) e: J% H5 k. h  s食物方面, 我不需要返大陸工作, 我唔知狗哥你啦, 其實好應體諒一班成日返大陸地的巴打,
4 D" `! }" Q% u* }, Q我有個朋友在內地工作, 佢話沖完涼個身都有股怪味, 認為水有問題, 但日日要飲上面的水, 食物就更加唔使講啦# n! Z8 u: x( K5 p
這種人們見到日本食物出問題, 真係額手稱慶, 那種心態是:
- a7 e! N$ w6 ~# O  X「哈哈!好彩日本都有事, 無理由只得我日日在大陸捱那些食水食物咁唔公平! 我唔好, 我當然唔想人地好啦!」
2 t* k" t( @  w3 o+ J9 }6 c故此, 請予以同情, 唔該!6 w* w6 R9 @( Z" v' [9 J3 Q
樓主及某些版友好喜歡玩投票, 我提議貼呢條片後票選:「我問你仲敢唔敢返大陸食野?」睇下又得到幾多票丫 2 x9 \% h4 M* n- k' R0 D
http://www.youtube.com/watch?v=Jz_ox-l1xVU
作者: 新經濟學巨人    時間: 2011-3-27 12:51 PM

福島核電廠附近海水放射性超標1850倍
3 [8 @3 y9 A, d5 Y+ E  ]2011-03-27 星島日報- n, y2 v% D  E% B- S% a; z' L9 ?
日本警察廳公布,大地震和海嘯的死亡人數增加到10489人,16621人失蹤。另外,福島核電廠附近海水的放射性碘含量,由原來的超標1250倍,進一升至超標1850倍。而2號機組通向大海的排水口,測到的輻射為每小時約15毫希,機組內的積水,輻射量每小時達1000毫希。為避免海水影響冷卻系統功能及侵蝕機件,1至4號機組由今日早上起,改用淡水降溫。在千葉縣旭市,有11種蔬菜被驗出放射性物質超標。其中,在市內種植的蔬菜,碘濃度為1公斤8300貝可,超標逾4倍,當局已停售有關蔬菜。另外,核電廠外洩的微量輻射,已飄至美國拉斯維加斯,然而科學家表示,並不會構成健康風險。
作者: infjlam    時間: 2011-3-27 04:54 PM

0 v) ?% h  _8 O2 W$ ^

3 Q4 V  X4 Z! }$ s' y我不惹人人惹我, 只係有位版友上次被我串爆太樣衰, 借d意公報私仇而已, ) |# a0 b5 h6 c2 F: F. E+ F3 @) ^* p
0 S$ o* |- e9 Y/ |- K  E, G# n不過我好似你那樣跟義和團呢交過手, 感覺又幾過癮, 好有一種勇闖非洲食人族, 被蠻荒野人狂咬嘅feel,
) S$ T; x  d7 [* i( D+ I4 L4 |# B7 L1 H9 [
  J1 _% T, W0 d: C9 u/ Q
  k$ K$ o& d7 }% Y! X$ m
你不如拍套「刀光劍影義和團」, 我拍番套「虎口餘生食人族」andyho 發表於 2011-3-27 10:02 AM
; |& r- G  K) P% L; t
& x  W  h9 Q4 B/ ?9 x: h" ]5 v
又何必這樣說呢,5 e$ u' H. r: B# B
一開口就義和團、食人族,大家好難再有偈傾,
) d4 a' W5 P6 L& s1 a( |
! j7 c. K0 Y7 A( z* V
( A: Z4 y, U8 s- F講真,如果唔係狗哥一開口就罵其他人義和團,
, \/ S0 q0 ^" ~  N  s. A6 R我都唔會咁㷫,一開口就侮辱人,即係冇偈傾喇...
作者: andyho    時間: 2011-3-27 06:41 PM

7 \( g  i% }# p7 t4 C- I7 Z/ x6 c9 J+ e
8 ?( T: @% e! D, L4 z: y2 k6 A% a

) ~1 u( m# A6 \5 v5 c: Q$ t又何必這樣說呢,
; |5 T! f8 B2 G0 L3 I* I一開口就義和團、食人族,大家好難再有偈傾,
; i3 O; E2 m$ J% f3 U; e7 k9 J
7 ^! D' n$ ?2 A9 `4 T  w+ Z7 v- j  Y. T  S/ [( a, O
講真,如果唔係狗哥一開口就罵其他人義和團,* a2 M  x$ _" `* S! _) f5 E
我都唔會咁㷫,一開口就侮辱人,即係冇偈傾喇... ...5 Z7 a; }& ~8 L+ h7 P
infjlam 發表於 2011-3-27 04:54 PM
7 E( J9 ~. p0 f) E1 f' ]' M/ N$ {, ~( a1 q. `7 e
為何我從不見你指K2K罵他人雜種仔是侮辱呢? * s  Q8 k; _0 A+ t( j
請注意, 我之前從未指過K2K是義和團的! x0 e! t5 i7 y8 B
因為K2K立場跟你相近是你自己友無所謂?你心中有沒有一套公道的準則呢?1 r4 G! @7 z2 d: G- |% Z/ [. \
如問我的準則, 很簡單, 若然認為我和狗哥侮辱和貶低人,
- Q# P% B, l5 d& j我也歡迎你們禮尚往來互貶啊, 我的準則是否比你的公道一點?
& T- y. [" ?  ~$ r1 V. C; ]
6 `2 z3 K; w: R; I! T, [我覺得互串互貶好小事, 粗口怒罵我就有所保留,
. q2 G6 t! R$ U( ~我跟狗哥同一陣線, 但我亦曾勸告大家免粗口怒罵以免版主掃場, 這是我的底線及標準
作者: 敗北    時間: 2011-3-27 06:59 PM

不會食喇...都唔知日本政府係咪公報實際數字,加上對港府無乜信心
作者: andyho    時間: 2011-3-27 07:16 PM

福島核電廠附近海水放射性超標1850倍7 S" |" ?/ Y: C/ L. F/ O
2011-03-27 星島日報
! F% L8 `" j0 a" T8 S# t  ~日本警察廳公布,大地震和海嘯的死亡人數增加到10489人,16621人失蹤。另外,福島核電廠附近海水的放射性碘含量,由原來的超標1250倍,進一升至超標1850倍 ...4 E: I* h* y( \" A5 k/ Q
新經濟學巨人 發表於 2011-3-27 12:51 PM
) v) R* X# R0 @7 ~- b9 u# Q

6 m6 y( |/ N# o! b1 A多謝樓主張貼, 我都幫手貼一貼新聞) \4 }. J9 q7 m8 m; H2 K, P

1 ~) Z5 }3 U1 W歐洲輻射風險委員會(ECCR)預測此次福島核電廠外洩事件,將導致全球12萬人患上癌症。 1 _( ]( e0 K# f; f* n* _" l/ f+ p9 n
http://www.nownews.com/2011/03/26/334-2699934.htm
. B1 z3 N  g6 ~  R6 N# ]" O; t6 y9 l& a& v: M) W' f- F# l% K
真係俾日本累死, 呢舖大家一鑊熟, 是否應考慮加重自己份重病醫療保險及寫定遺書呢?
作者: andyho    時間: 2011-3-27 07:25 PM

輯自星島日報 2011年3月27日報道
4 v9 K3 w) f; w
1 G$ e$ c0 _( j+ c5 {# t, P$ j- Z4 K歐洲輻射風險委員會(ECRR)用自行設計的輻射風險研究模型推斷,福島第一核電廠輻射泄漏事故,將導致世界上十二萬人在未來五十年來患癌症。委員會同時指出,輻射泄漏也會對生育、心臟病等多種疾病造成影響。
8 L% L6 a9 p) X5 C8 q3 |http://hk.news.yahoo.com/article/110326/3/ngyy.html
作者: hamsubboy    時間: 2011-3-27 08:14 PM

狗哥, 我相信你依家諗緊點做.....3 d, V2 T6 Y- T* x. e/ u9 d" M0 ^

5 _; B* D, s5 p1) 無LALA俾人擺上桌, 話要同一陣線..... 點算好 ) S4 U3 E/ g, r, z" _
2) 你壇數夠就話同你稱兄道弟啫! 你同我亞狗差三、四班! 點稱兄道弟呀!
作者: andyho    時間: 2011-3-27 09:05 PM

4 f; c" c* `5 l) [6 j2 E/ N$ o3 D9 G- K# h
狗哥, 我相信你依家諗緊點做.....
  a; w( l4 f$ I3 k# i! o
" ?% Z* u" D; R0 R6 X1) 無LALA俾人擺上桌, 話要同一陣線..... 點算好
/ Y/ k+ c' q* P/ n4 G2) 你壇數夠就話同你稱兄道弟啫! 你同我亞狗差三、四班! 點稱兄道弟呀! ...
' l3 [' q# R: B  ohamsubboy 發表於 2011-3-27 08:14 PM
+ t1 u. V) W# I+ @$ b6 y
* D* L  ?8 h- E- n5 J
咦? 又見你上來, 早陣子聽到有人發瀾渣, 好小朋友咁頓晒地講呢句:
0 R. U1 N& d! n* I, Z/ _
3 d6 }9 Z' p* |! J. a, D9 d「最後, 我投降了! 負能量太多.... 唔想再上來了.....
( [* a- o4 A3 y  Dhttp://www.26fun.com/bbs/viewthread.php?tid=245132&extra=&page=5: W& d" i' h8 o6 U; s0 \* P
6 i; M! f3 G$ U% j: u: ~
, W- ~( f3 G9 ?5 @唔知講呢句的係唔係你呢? 7 n! H. @/ H6 G% p, q( M
  Y: f- o3 ?2 d
另外, 我想問壇數高即是在呢區逗留時間長嗎? 那我一定不及你呢位網上宅男, 5 z$ E, B: A1 M
這一點甘拜下風, 皆因小弟在現實生活中都找到定位, 不需像某些人網上尋自我
作者: Winters    時間: 2011-3-27 11:28 PM

; O) w' Q2 i' Y$ L" P$ c8 ]) X
- o4 h! W% Z  F) |( m! f又何必這樣說呢,
& m& T! P" U3 N$ d* j一開口就義和團、食人族,大家好難再有偈傾,, _# n/ |) M& g. y

k5 _2 u4 g2 z4 {% M4 C4 \4 P7 a7 M, z3 `, e* X& [
講真,如果唔係狗哥一開口就罵其他人義和團,4 Q! u# F! i  ]; A+ a+ k- y* }
我都唔會咁㷫,一開口就侮辱人,即係冇偈傾喇... ...1 Y7 V) }: t* R5 K
infjlam 發表於 2011-3-27 04:54 PM
" F5 X% L) y: m& E  F

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://www.26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0