<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 我問你仲敢唔敢食日本食物?
返回列表 回復 發帖
香港傳媒有報道, 飲用輻射超標牛奶一年, 只等同做一次電腦掃瞄
4 x5 N1 W5 R5 z8 @4 p3 f/ @日本食物咁有問題, 排隊買日本奶粉的香港人應改去食大陸的三鹿牌奶粉啦7 o; Q1 x1 D' b( Z" S
祖國食物信得過日本食物多多聲架! ...
  k9 Y0 r$ q# u8 o  A* Kandyho 發表於 2011-3-22 11:32 AM
6 I/ e$ d2 b' a4 L& A, f& A
' Y' i6 `- E1 `8 p# P你眼中全世界只有日本食品同祖國食品之分   

評分次數

• admin

+ R. u; [  l  x$ a! O! ^  f
8 P! }6 ], h" H9 }9 z# f2 r0 Z! P& H
樓主話日本食物有問題, 我建議改食我們偉大祖國的三鹿奶而已, 無謂去排隊買日本奶粉食壞自己個BB嘛5 H$ R) d9 T, S6 X8 ^  a
我國的食物安全監管好, 品質佳, 有些BB仔食左大陸奶, 個頭特大, 顯見腦袋容量也大, 腦筋好有咩問題? ...1 P( {# v5 B. h+ G- s' f
andyho 發表於 2011-3-22 11:40 AM
( N1 ^$ U0 v9 U0 s2 s! a

& s) B2 `/ G4 I3 }3 O9 S冇問題,  咁不如你教大家,  香港邊度買到大陸奶粉啦?  仲有,  其實你知唔知香港其他牌子奶粉,  例如香港好賣得既美贊臣,雅培,   來源地係邊度?   
, M$ {5 G; V2 W' o# B' K/ t6 {
. M. {0 g0 F+ }7 ]( H你有無回鄉證呀?有心買三鹿, 你返大陸驚買唔到?
' }$ ]  x* M1 s! ?/ I好過一些唔愛國的大陸人, 明明有營養豐富的三鹿奶唔食,
9 ]* u: r4 @( {; x卻要來港買小日本出品的奶粉!大不愛國了! ...
  I+ r0 K- E$ g: ~andyho 發表於 2011-3-22 11:48 AM
1 `2 ^2 _+ X5 y2 g" S( {; x( I; T+ ~& L  x5 U
點解你唔係對正問題黎答咁奇怪既?  係咪其實答唔出?   
. f: Y4 K. d5 q% h  k7 t

- G2 z% Y. E2 s: T我用呢度的#54就給了你完滿的回答啊 + ^7 m$ U9 K! Q+ s" K9 Y8 g: L
http://www.26fun.com/bbs/thread-244746-6-1.html& c5 ~7 l/ ^" J9 d4 B9 U
andyho 發表於 2011-3-22 11:53 AM
5 _% y" e  u7 u; R

0 P$ _# J# R' x# g9 \( L0 a; b- ?咁我都用返#55俾你   
" E3 P/ w2 m4 E+ t. r
近年我都有個好深體會,  唔知幾時開始,  網上出現一群人有<雜種仔>心態..
4 E% r' f0 D3 r& T
4 l/ v9 Q8 h* O! Q& I何謂<雜種仔>心態,  即係父母本來係中國人,  本來理所當然自己都係中國人啦,  但佢地個心入面,  其實非常非常渴望自己唔係中國人,  係日本人又好,  英國人又好,  就算係利比亞人,  甚至印巴人,黑人,  總之唔係中國人,  都覺得係一件光榮既事,  佢地每日都希望個阿媽話俾佢自己聽,  其實佢係當年飲醉酒同第2個國家既人搞出來既<雜種仔>,  假如俾佢地恨到,  原來自己真係唔係中國人,  係一個擁有外國人血統,  外國人DNA既<雜種仔>,  相信佢地會好高興好高興好高興.....' k5 A6 ^( N! }/ M' P
( S# Q6 s7 p: A' e$ G8 [
呢類網上<雜種仔>,  擁有多種特質,  日後大家可以慢慢發掘下,  自己上開既網入面,  有冇<雜種仔>存在,  今日想講一種,  就係特別喜歡發掘一D佢以為只係中國獨有既事,  講既當然係做得差既事啦,  有D甚至亢奮到會機癮大發,  咩叫機癮大發?  咪即係搞返場液體革命囉,  但每當有其他人同佢講,  乜乜國家其實都有做出相同既事,  一盆冷水兜頭淋,  革命搞唔出了,  <雜種仔>面對呢種失落感,  大家可能都想像唔到,  於是<雜種仔>就會惱羞成怒,  搬出D乜野臭蟲論,  佢地認為人家發現外國有既臭蟲同中國出現既一樣,  呢種係有問題想法,  但點解唔反過來諗,  點解佢地會覺得發現中國有其他國家一樣有既臭蟲就會咁亢奮呢?  反指其他人喜歡用外國同一樣發生既醜事黎為自己國家護航,  聽落都有點本末倒置,有點橫蠻,  點解一件事發生於自己國家,  同發生於其他國家,  <雜種仔>既標準會唔同呢?  同一件錯事,  點解發生於自己國家就亢奮莫名,  點解發生於其他國家,  就如此失落,憤怒呢?  呢種<雜種仔>心態,  真係有點莫名其妙...9 f* E9 R$ K4 e5 I) A

" [. K! z2 _8 b+ B& M+ ?! s. f
" i, y8 |1 i; d# P) }) ~: N講住咁多先,  有機會再講講<雜種仔>心態既其他特質,  但願26fun出現呢類心態既人唔會太多....
8 w% x% M" T0 p: ^* Y" d

1 S/ X4 c: v& V: L8 ]! _6 B有批評才有進步, 不要少看這些人可能就是推動中國發展這麼快的原動力+ q( I$ j) U; Y, F
admin 發表於 2011-3-23 10:26 AM
: l, v8 l6 a% X
6 G' g# f3 Q; J咁又係,  可惜同時間亦令好多人充滿失落....  
: @3 R/ G7 A# P2 i
$ C" g3 g4 e* ]9 M) a
好文一篇, 我幫你全篇quote多次, 希望其他版友有時間逐句仔細看, 看完, 會明白中國人可悲在哪裡
8 E# V7 I& i, A! F" Q  }andyho 發表於 2011-3-23 11:55 AM
7 l1 k9 r1 ^# p. \

& w& Z8 v: \; a. ]# C9 G都好喎,  睇下每個人有咩體會囉....
$ r$ ^9 b% e4 K& {( C5 o4 \, W+ ~1 h8 t& d7 V/ t& v7 R
咦....你又話唔妥我,  乜突然間又讚我寫篇好文呀?   難道呢篇文章睇完之後觸動到你?   
2 C3 j* D4 T; I
( E; J2 M+ U, B- X
好文有好多種定義的, 總之, 你寫出好多中國人的想法, 外國人看完, 馬上明白中國人為何有今日的表現, 水平及特質
- l0 P$ v; E$ p3 K1 l* s2 }9 Xandyho 發表於 2011-3-23 12:16 PM
+ b. Y/ M% j% b$ h" }8 c7 @1 c. x1 h) n1 ~7 r0 L# k' [
唔緊要啦,  總之讚美係出自於口口聲聲話唔妥自己既朋友口中,  已經幾滿意咯,  人家想法係點唔到我去理...
, r6 ~+ p0 l4 @* t2 G' l
% t1 x6 Y7 t% C' t# `: p但係,  我寫既係中文字,  其實我係寫俾中國人睇架...   
本帖最後由 K2K 於 2011-3-23 01:05 PM 編輯 ; A2 k* j# @8 v: P7 k8 n7 d

q5 Q6 p. [) Y7 [
9 B0 [; m5 O& Q3 a7 u% |
# }2 o: z; x! T- K1 @. N
那你有時間就繼續寫下半篇, 我等睇的, 對我來說是很好的參考資料- V& k/ J5 ?3 k7 h% R! s
但我建議將「雜種仔」的稱呼改做「崇洋媚外走狗漢奸賣國賊」, ' W* c8 S9 T( c
這會更加貼切及更凸顯中國人的想法 ...1 `& K- z3 b. a0 ~  K
andyho 發表於 2011-3-23 12:25 PM
1 a6 e; s! J8 F& u
9 i1 B9 }) W8 B" Y6 B3 o+ H# x
文章既野係有感而發,  有時要睇到有<雜種仔>出現,  至寫得出來,  起碼有人辦,  咁睇既人先知道我想表達乜野嘛...
! C  T( P6 F* Q/ U+ N
! i& e* j: n! ^; I/ N: S0 p0 S<雜種仔>心態呢個稱呼,  係小弟自己體會出來,  點可以因為你既建議而改稱呼呢?  話時話,  點解想我改呢?  莫非<雜種仔>心態呢種講法令你感到不安?  唔會卦?  
2 z, Y' o& e9 K% N2 a  ^' s  s$ f  G4 z) [+ b0 [
正如之前所講,  文章係小弟有感而發,  人家睇完有乜感受,  能唔能夠凸顯出何種想法,  係唔到我去理,   亦控制唔到的,  更加唔會刻意去迎合 ....  
+ B$ K2 `( d" q; ~2 Q! M9 H$ y
5 ]# Q' R/ Y# y) g4 w7 m/ b) ]* W不過今日都好開心,  因為引發到唔妥我既兄台有咁多和平交流對話,  獲益良多....
; m6 q. A7 d' G' O

7 r3 {. i3 P! G4 f' L" W5 ?% U9 d版友K2K, 昨日我忙到甩肺, 今日抽少少時間回應一下, 先quote你的「雜種仔論」% Y4 x$ j3 _" b4 @- o/ }, g
7 ^' h! c/ s% H! D# }
近年我都有個好深體會,  唔知幾時開始,  網上出現一群人有心態..
* }, O9 A) Y8 X4 O5 w1 W何謂心態,  即係父母本來係中國人, 本來理所當然自己都係中國人啦,  ...5 P6 L$ q! ^, p5 ~6 v1 J
andyho 發表於 2011-3-24 12:32 PM
( u( g5 G. r$ k- p, [' w/ x

2 e: {& O5 `) Z' ^" b+ T( v"醜陋的中國人"呢本書,  好多年前我都睇過,  不過大部份細節已經唔太記得,  所以唔及兄台你咁熱愛呢本書....  
- Z4 z4 g7 v- R' D3 e# J$ z% b0 U* W
都係嗰句,  睇完我寫既文章各有體會,  你體會到乜,  點解會觸動到你而帶出咁多回應,  我就理唔到....  
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 我問你仲敢唔敢食日本食物?

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。