<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » 【每日一篇好文區】 » 【文學作品交流區】24小時文學交流樂園 - 題目: 三國
返回列表 回復 發帖
Originally posted by fatfatdragon at 2005-6-30 12:26 PM:

就喺因為之前掉頭走, 同關羽後來幫他在曹操面前講好說話唔好斬他, 而相識
係咁既咩?????
唔係一早識既咩??
【icon小偷™】
好嘢! 終於開第二頁啦 !!
Originally posted by twh1110 at 2005-6-30 07:33 PM:

係咁既咩?????
唔係一早識既咩??
應該之前唔識, 所以在第一次見面關羽先講 :[你都唔喺樣衰, 點解要幫呂布 ?] (小弟現代翻譯版 ). 然後關羽更對張飛講此人武功不在你我之下, 現因愧疚而退, 不要輕追. 如果一早認識, 按他們性格, 好言相問後, 就會破口大駡...

註: 我手上的關羽原句是:[公儀表非俗, 何故失身於賊?] (失身 !?)

所以唔係一早識嘅.
小弟唔易做, 大佬更難當
飲茶你行先, 吹水我最叻 (好文區茶客 - 冰鮮潛龍™寫於人間死城)
Originally posted by fatfatdragon at 2005-6-30 09:59 PM:
此人武功不在你我之下
好奇問下
點解關公一睇就知張遼咁勁??
【icon小偷™】
其實我說復仇geh意思是關羽使用曹操斬呂布
替儀字復仇
anyway, you still answer my original question,  thx a million
談起趙雲,   我也尊敬趙雲, 但我有question.   係game裏,他很 hansom
但三國史實裏, 說他是個肥人,真的 dat much different 嗎?
在五虎裏, 我最尊敬馬超
各位三國迷對他有何高見?

呂布收 "lan" 時, 會用武力實踐他
張遼是最close in defeating呂布的人
所以他的名望很高!!!
Originally posted by twh1110 at 2005-6-30 11:44 PM:

好奇問下
點解關公一睇就知張遼咁勁??
書好始冇寫, 有三個提議答案, 邊個好可以自己選

[1] 要回憶+想像 ....
你睇見嘛 ? 你感覺到嘛 ? 小宇宙在燃燒 ......
關羽感覺到張遼的小宇宙好強, 所以知他好勁  (爆笑聖斗士電視版 ... )

[2] 武將外觀+直覺
關羽曾講張遼唔樣衰(見前post), 可能都幾有格(...樣非俗...). 另外他可能都會考慮張遼所帶士兵的軍紀 (歷史上張遼帶兵利害), 所以覺得張遼咁勁. (好多古人都信這一套)

[3] 張遼已經退兵, 點都要比啲下檯階自己
以下邳當時兵力硬碰從徐州來的張遼, 無論軍糧和人數上都冇優勢. 現在張遼先退兵, 自己冇理由咁傻追上撩交打. 唔可以話自己唔得(傲氣/尊嚴), 最好就話對手利害....
所以就話張遼好勁.

我覺得(2)同(3)都有機會(尤其是3 ).

唔知大家(你)點睇呢 ???
飲茶你行先, 吹水我最叻 (好文區茶客 - 冰鮮潛龍™寫於人間死城)
[3] 張遼已經退兵, 點都要比啲下檯階自己
以下邳當時兵力硬碰從徐州來的張遼, 無論軍糧和人數上都冇優勢. 現在張遼先退兵, 自己冇理由咁傻追上撩交打. 唔可以話自己唔得(傲氣/尊嚴), 最好就話對手利害....
所以就話張遼好勁.

我agree with 這個,  張遼退兵時, 也沒有半點驚嚇。
這[2] 武將外觀+直覺
關羽曾講張遼唔樣衰(見前post), 可能都幾有格(...樣非俗...). 另外他可能都會考慮張遼所帶士兵的軍紀 (歷史上張遼帶兵利害), 所以覺得張遼咁勁. (好多古人都信這一套)
也可能張遼直覺+武將外觀對手利害,所以張遼退兵,   所以覺得張遼咁勁。

知已知已,  百戰百贏     ....
好似有用錯詞句。lol
Originally posted by tenmadio at 2005-7-1 03:44 AM:
...
在五虎裏, 我最尊敬馬超
各位三國迷對他有何高見?
....
嘻! 要把這 post 頂回上頂先 (就這句都可以加fun, 一笑 ), 既然, 有兄弟提出馬超; 另外, 我自己選全攻型五虎將時都有選馬超, 所以都講一下對馬超的睇法.

我自己認為馬超武功極高, 但在蜀五虎將裡或部份其他三國武將裡面並非最值得尊重, 甚至名列五虎將都唔覺得他功績和地位相符

以下是我在演義裡, 認為馬超"較"利"害的幾件.
1. 17歲出場, 把李傕, 郭氾下面的李蒙, 王方殺死於戰上 (小菜一碟)
2. 馬騰應詔入京被曹操所殺, 馬超報父仇, 出兵攻克長安. (是龐德指出長安弱點及定計)
3. 潼關大戰曹操, 使得曹操割髯脫袍落荒而逃 (最叻這次)
4. 大戰虎痴許諸, 殺至日月無光 (這就是我認為馬超武功高的第1原因)
5. 葭萌關大戰張飛, 不分勝負 (武功高第2原因)
6. 入蜀守漢中(西平關), 另西番兵不戰自退.

馬超病死於諸葛亮平定南蠻時 (孔明回國後已死).
武功唔講, 只是睇戰功, 馬超歸蜀前未立一功, 歸蜀後就更少 (可以當冇). 聽講史實話馬超跟劉備後, 是他帶兵作先鋒入成都而定蜀. (但是當時劉備已差不多兵臨城下, 手下較為似樣的都會當喺小菜一碟).

馬超能成為五虎將, 可能只有幾過原因:
1. 靚仔 - 有錦馬超之稱 (攪笑原因 )
2. 好打 .... (好弱的原因)
3. 家勢好 祖先/阿爸有地位 - 馬援是伏波將軍, 馬騰是西涼太守 (一個原因, 可能劉備要比一比面他, 要他幫忙收復隴西地方, 始終他家族在地方上有一定威望)

所以對馬超評價不高.

大家多多交流

[ Last edited by fatfatdragon on 2005-7-2 at 02:44 PM ]

五大軍師 !

小弟在<三國演義> 裡面找出一堆軍師(有"計"之人),

蜀 ----------
諸葛亮
龐統
徐庶
陳登
馬良
馬謖
蔣婉
費褘
法正
張松
姜維
魏 ----------
荀彧
荀攸
程昱
郭嘉
劉曄
賈詡
陳群
楊修
司馬懿
鄧艾
鍾會
司馬昭
羊祜
吳 ----------
周瑜
魯肅
張昭
張紘
諸葛瑾
闞澤
陸遜
陸抗
其他 --------
李儒 (董卓)
陳宮 (呂布)
閻圃 (張魯)
田豐 (袁紹)
郭圖 (袁紹)  
審配 (袁紹)
沮授 (袁紹)
蒯良 (劉表)
蒯越 (劉表)

大家不如選一下你心目中, 最強的五人軍師團

我的選擇是,
諸葛亮
荀彧
郭嘉
姜維
陸遜

多多交流
最強的五人軍師團

我的選擇是頗大路......
諸葛亮(不用多說)
周瑜(除了忌才, 周公瑾在軍事和謀略方面都是不容置疑)
司馬懿(能與孔明鬥得難分難解, 捨他其誰?)
龐統(赤壁之戰之幕後功臣, 臥龍鳳雛天下齊名)
陸遜(能將關羽擒殺, 五席應佔一位)

請指教...!!!
茫茫九派流中國,沉沉一線穿南北。煙雨莽蒼蒼,龜蛇鎖大江。黃鶴知何去?剩有游人處。把酒酹滔滔,心潮逐浪高!!
long time no come here,,,ever since i became co host... i am so busy.........     but i came here to leave a msg

諸葛亮
周瑜(extremely smart, only 諸葛亮 smarter)
陸遜(exactly wat 亨九利 said)
郭嘉
陳宮

[ Last edited by tenmadio on 2005-7-3 at 03:48 AM ]
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » 【每日一篇好文區】 » 【文學作品交流區】24小時文學交流樂園 - 題目: 三國

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。