<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 影音數碼講 » [DC]想買d zoom得遠既相機,呢部好唔好?(Sony Cyber-shot DSC-H1)[216+]
返回列表 回復 發帖

[DC]想買d zoom得遠既相機,呢部好唔好?(Sony Cyber-shot DSC-H1)[216+]

本人之前部相機得3倍光學變焦
所以有時遠d影都真係影唔到
最近見到sony呢部機好似都ok
12倍光學,aa電,2.5吋大mon,防手震
$3,990好似都算合理,大家有咩意見?
應唔應該買?定係等佢落一次價先?(因為見到鐳射好似開始會平咁既勢...)

Cyber-shot DSC-H1

- 內置1/2.5吋 5.3百萬像素Super HAD CCD(有效像素為5.1百萬像素)
- 12倍光學變焦(36至432毫米)

- 超級防震系統
- 2.5吋特大LCD顯示屏,16影像搜畫功能
- 真實影像處理器
- 32MB 內置記憶體
- 全手動模式
- 靈活對焦

- 多點自動對焦功能

- 重點自動對焦功能
- 追蹤自動對焦
- 快速手動操控
- 9連環快拍模式

- 光暗分佈圖表
- 全色減噪功能
- 減噪慢速快門
- 用AA NiMH充電池可拍290張相,用一般鹼性電池亦可拍110張相

- 完美MPEG MOVIE VX Fine影片連續拍攝模式

- USB直接接駁打印機
- 14 bit比特模擬 / 數碼轉換器

- 內置Memory Stick / Memory Stick PRO 記憶片插糟
- 場景選擇包括: 微光拍攝模式,曙光人像拍攝模式,風景照拍攝模式,人像拍攝模式,沙灘拍攝模式,高速快門拍攝模式及燭光模式

- 多點測光
- 全新白平衡功能(自動,日光,陰天,鎢絲燈,光管燈,閃燈及自設)
- ISO菲林感光度調校 (自動 / 64 / 100 / 200 / 400 / 800)
- 清晰度 / 對比度 / 飽和度設定
- 自動分級曝光模式  
- 手震提示功能
- 自動增光取景
- 閃光燈模式(自動,設定,慢速同步及關閉)  
- AV輸出
- USB端子輸出 / 輸入
- USB 2.0更快數碼影像傳送

[ Last edited by d228216 on 2005-8-22 at 01:27 AM ]

300 x 300 PIXEL下載

Originally posted by michael86 at 2005-8-4 11:44 PM:
所以有...
網上好多專業 review 都話唔錯, 另一部值得考慮嘅係 Canon PowerShot S2 IS
他約我去廸士尼, 我要他飛的士嚟
我等fz30
Originally posted by 將拍之 at 2005-8-5 12:02 AM:

網上好多專業 review 都話唔錯, 另一部值得考慮嘅係 Canon PowerShot S2 IS
我都去試過部機,其實各樣都ok
不過唔知出黎d相掂唔掂...
Originally posted by michael86 at 2005-8-5 12:11 AM:

我都去試過部機,其實各樣都ok
不過唔知出黎d相掂唔掂...
辛苦D啦, 今大部....另memorystick好貴, 512mb都成6XX, 一張SD ultraII 1G 都係7舊.

by the way, 86兄係咪好悉 手電?? 或者其他電器?
將拍之兄, 你又識D咩電器?
Originally posted by d228216 at 2005-8-5 12:16 AM:

辛苦D啦, 今大部....另memorystick好貴, 512mb都成6XX, 一張SD ultraII 1G 都係7舊.

by the way, 86兄係咪好悉 手電?? 或者其他電器?
咁有時想影d遠既野就一定係大部d架la~~
我同你一樣反而最concern既野係memory card o個度
又要買過一張新ga,都幾出血
最好就係用sd卡,因為我有

熟唔算熟,只係有時會留意下,有時都會睇下電腦書LAW
其他電器都係..
因為公司都係做呢一行,被迫有時都會留意下
Originally posted by michael86 at 2005-8-5 12:20 AM:

咁有時想影d遠既野就一定係大部d...
thanks, 記得成日棃幫手答吓post呀
Originally posted by d228216 at 2005-8-5 12:26 AM:

thanks, 記得成日棃幫手答吓post呀
盡我所能la...
不過我想問呢度講唔講得一d家電架..?
例如冷風機,風扇,吸塵機等等...
Originally posted by michael86 at 8/4/2005 23:44:
所以有...
如果想要 zoom得遠既相機,呢部唔好?

呢部雖然係 world top 5 dc with 5 mega pixe 相機 geh 第一,
Image Quality
Image Format: JPEG
Max Horizontal Image Resolution: 2592 pixels
Max Vertical Image Resolution: 1944 pixels
Video Capture Format: MPEG
Maximum Video Capture Resolution: 640 x 480 (VGA)
Maximum Frame Rate: 30 frames/s (fps)
Number of Resolution Modes: 5
Lens Features
Min Focal Length: 6.7 mm
Lens Mount: Fixed
Max Focal Length: 20.1 mm
Optical Zoom: 3 X
Digital Zoom: 2 X
Max Zoom: 12 X
Min Aperture: 3.5 1/f
Max Aperture: 4.4 1/f
Min Focus Distance: 19.7 in
Focus Features: Auto Focus

但要zoom得遠既相機, world top 5 dc with 5 mega pixel geh 第二名相機

Panasonic Lumix DMC-FZ5 Black Digital Camera

會好d...

Image Format: DCF, DPOF, EXIF, JPEG, TIFF
Max Horizontal Image Resolution: 2560 pixels
Max Vertical Image Resolution: 1920 pixels
Maximum Video Capture Resolution: 320 x 240
Lens Features
Min Focal Length: 6 mm
Lens Mount: Fixed
Max Focal Length: 72 mm
Optical Zoom: 12 X
Digital Zoom: 4 X
Max Zoom: 48 X
Min Aperture: 8 1/f
Max Aperture: 2.8 1/f
Min Focus Distance: 1.92 in
Focus Features: Auto Focus, Multiple Point Focusing

[ Last edited by tenmadio on 2005-8-5 at 12:58 AM ]
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 影音數碼講 » [DC]想買d zoom得遠既相機,呢部好唔好?(Sony Cyber-shot DSC-H1)[216+]

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。