<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 測試區 » AIO2014tp2019 » 失控開始aio
返回列表 回復 發帖
以前上網用電話線, 照唔講今時今日大家都唔X應該追求光纖上網.
Winters 發表於 2014-10-1 04:26 AM
科技進步,唔等於選舉制度進步,美國總統嘅選擇,
到上屇依然係一樣。
赢一張細票,幾百張選舉人票赢晒。
慢 慢 來 , 一 步 步 來 ,所 有 人 都 是 一 樣 的 ,
沒 一 個 人 是 特 別 的 , 只 要 努 力 和 勤 力 ,
一 定 會 成 功 。
我估計反佔中嘅人有好多point,
但我個人就受佢哋影響咗生活。
hamsubboy 發表於 2014-10-1 04:28 AM
我以前都有講個呢個問題, 事實上我好早都質疑過佔中呢個手段係咪合適,

大家香港人, 有人覺得生活受影響而不滿, 我都好理解同埋冇異議.

之不過呢幾日聽o的反佔中人士o既意見, 好多都先係講民生受影響呢D points,
不過都最後實質咪又係話自由同民主多餘, 不如學大陸搞獨裁, 對於我o黎講呢類人無法原諒.
科技進步,唔等於選舉制度進步,美國總統嘅選擇,
到上屇依然係一樣。
赢一張細票,幾百張選舉人票赢晒。
hamsubboy 發表於 2014-10-1 04:32 AM
以前香港冇得選領袖, 係咪今後都唔應該選?
以前立法局全部港督委任, 係咪肥彭個時根本唔應該搞直選俾我地選?
以前美國黑人冇投票權, 係咪60年代根本唔應該搞個民權運動俾黑人享有投票權?
社會應該進步, 科技同樣, 經濟同樣, 政治制度同樣.

美國總統選舉制度差唔多每屆都有微調, 我都覺得選舉人票唔夠全票好, 不過喂, 其實美國唔係得兩條友俾你揀, 係o的人通常揀都揀兩黨個兩件.

如果大陸唔俾香港普選, 不過俾香港搞美國個種選舉人票間選, 我冇所謂呀!
我以前都有講個呢個問題, 事實上我好早都質疑過佔中呢個手段係咪合適,

大家香港人, 有人覺得生活受影響而不滿, 我都好理解同埋冇異議.

之不過呢幾日聽o的反佔中人士o既意見, 好多都先係講民生受影響呢D p ...
Winters 發表於 2014-10-1 04:35 AM
民主制度多餘唔多餘,我唔可以評論,因為我起香港呢幾十年,
選舉表面最大果個我未見証過。
但就生活受到好大影響。
我住沙田,我亞媽住市區,原本就一程車,日日幫我湊仔教印傭。
依家就轉幾程車,我就遲晒番工。
星期一起旺角訂咗機械嘅貨,個運輸話架車塞住攞唔到,
叫我自己攞,一係加錢。
慢 慢 來 , 一 步 步 來 ,所 有 人 都 是 一 樣 的 ,
沒 一 個 人 是 特 別 的 , 只 要 努 力 和 勤 力 ,
一 定 會 成 功 。
講起彭定康,佢條友當年反正都唔做,實做好人。咩好處都俾你。
你做份工都走咯,咩嘢單唔簽啫!
但佢就唔同香港人攪個選舉制度,

埋下咗伏線。
我初期都當佢好人,日子耐咗,先知佢係仆街。
一 定 會 成 功 。
以前立法局全部港督委任, 係咪肥彭個時根本唔應該搞直選俾我地選?
以前美國黑人冇投票權, 係咪60年代根本唔應該搞個民權運動俾黑人享有投票權?
社會應該進步, 科技同樣,  ...
Winters 發表於 2014-10-1 04:43 AM
黑人嘅投票權,係種族歧視問題,我認為係另一樣嘢。
一 定 會 成 功 。
尖沙咀也佔了, 真係大L哂?
我一向支持和平, 但這一刻信念動遙, 若果侵害我人生自由, 唯有反擊
d228216 發表於 2014-10-1 01:21 AM
dd同意 佢地搞咩都得 搞到人地伙生意做 無錢賺 搞到個市大跌 股民蝕到入肉 再睇班hihi 係nathan rd 踢波 真係想一把菜刀飛埋去
以前港英政府年代都係冇選舉權,大家都用自己嘅努力去生活。
邊個做最大果個都好,大家都安居樂業。
反而依家,啲人被洗咗腦之後,
以為有民主就有未來。
依家,共×   黨反而唔係共×  黨,
果班新紅衛兵嘅舉動,先 ...
hamsubboy 發表於 2014-10-1 04:07 AM
師兄講中我心聲 不能認同更多
社會應該進步, 科技同樣,  ...
Winters 發表於 2014-10-1 04:43 AM
另外,到目前為止,都未知道會選幾件出嚟選特首,我唔可以評論。
一 定 會 成 功 。
人會死係必然嘅事,但係因為要咁樣而犧牲生命,
冇一個受過教育有文化有人性嘅人想見到。
人命,比任何東西都可貴。
政見唔同、意見唔同、性取向唔同係一件事,
一條人命,已經牽涉好多人嘅家庭,好多小朋友嘅 ...
hamsubboy 發表於 2014-10-1 04:18 AM
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 測試區 » AIO2014tp2019 » 失控開始aio

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。