<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » IQ大挑戰 » [機會率]經典IQ 數學題(大師級第五關)
返回列表 回復 發帖
不用了
老實說,我並不想世上太多聰明人
雖然我不聰明
所以我並不想將方法與思路公開

給大家講一個故事

1=5
2=25
3=125
4=625
5=?

有人話1,有人話3125(我確信係1的)
出題者最後話答案係3125
仲要加多句:「好多人都係聰明反被聰明誤」
這句大概把我激怒了
看他的解解,使我更加心淡
佢話,我地解方程,例如3x=6,我地從來都唔寫2=x,而寫x=2
因為呢樣野係唔可以寫返轉頭
就正如你媽是女人,不代表女人是你媽
所以我地只可以寫1=5,而唔可以寫5=1,因此正確答案係3125

我唔知大家有咩睇法,贊同定反對?
首先,1=5,從實數性則黎講已經係無可能
所以我唔會當佢係數字黎睇,而係當係未知數or圖像黎睇(例如A=E咁樣)
咁有
A=E
B=F
C=G
D=H
E=?
照圖像睇當然等於A

解方程寫x=2,係為方便,老師要我地咁樣寫,係為左規範
佢連呢d都唔識,仲要走出黎話人錯
最離譜係例子都用錯,連logic裡面ge"蘊含"同"等價於"都分唔清,就係度媽係女人,女人非媽咁吹水
拜託~讀多幾年書先走出黎獻醜啦

之後睇埋下面d回覆,仲好多人認同佢ge講法
睇完真係心淡,經過哥次之後,我決定唔會隨便將有用的知識同人分享,特別是logic方面的

你話我人身攻擊扣分都係咁話
好似上面哥位出題者咁ge垃圾,社會多的是,而且佢地已經無救,我亦都無權利同義務去救佢地
教佢地盞哂時間,佢地唔明仲會話返你錯,既然係咁,等佢地繼續自以為是算了

講真,唔係因為有呢班垃圾,邊可以襯托出d叻人更加高人一等?

唉~突然間吹水吹多了,見諒

[ Last edited by sakura310 on 2007-3-14 at 06:47 PM ]
第1次選只係做吓樣,話知佢100%唔中都好,冇所謂,因為有第2次選
第2次選前已經主持開一道空門,餘2門,各中車的機會都是1/2,換唔換都冇所謂
換個說法是重新從1/2機會再選一次,但可以跟原本的選擇一樣而已

至於1000000門的問題是一樣的,到最後只是2選1,問題在於跟原本所選的是否一樣而已
主持知道哪一門中車,如何你選的沒中車,主持應該會開你所選以外999998門,如果你選中車,就隨便開999998門

重點在於開999998次不中的門並非連續計算的機會率,只要算最後一次就可以了
......人蠢無藥醫......
Originally posted by sakura310 at 2007-3-14 05:52 PM:
不用了
老實說,我並不想世上太多聰明...
sakura310 兄 .....要衝出世界.....覺得自己啱又怕咩人地講

我都有ed事發生過.....你睇吓

http://www.26fun.com/bbs/viewthr ... ghlight=&page=1

之後我去左yahoo , 結果......

http://hk.knowledge.yahoo.com/qu ... ;cp=1&tp=2&
Originally posted by sakura310 at 2007-3-14 17:52:
不用了
老實說,我並不想世上太多聰明...
問下果位仁兄,寫2=x計數係咪會求錯答案?

[ Last edited by guswan on 2007-3-14 at 07:10 PM ]
playplay,正因為這樣,我才不要將正確的知識讓一知半解的人去學
佢地堅持已見,我唔會同佢地嘈
一想到人要分等級,我沒必要將別人提升到自己or比自己更高的等級
社會弱肉強食是必然的,要成功,除了提升自己,仲要將弱者打低,所以沒必要幫弱者升級

to guswan:咁我又唔知wor XD
話唔定佢會話唔識計
例如3x=6,求2x=?
佢可能會將2=x代入去2x,得到xx,佢會話解唔到答案都唔定 XD
Originally posted by guswan at 2007-3-14 07:09 PM:

問下果位仁兄,寫2=x計數係咪會求錯答案?

[ Last edited by guswan on 2007-3-14 at 07:10 PM ]
"="係等號, logically 有definition, but for simplicity, we can say in word, LHS=RHS.
之前個x=2 isn't equal to 2=x misinterpret "=" by"=>"
"=>"係imply, 係logical deduction. Mother implies a female. A female doesn't imply a mother. 同"="完全唔同.有讀過下pure math or simple logic representation ge 都應該清楚.
"="左右點寫都okay, 係基於個定義, so, 5=1 一定係, define jor ga ma.
Originally posted by lilirayhk at 2007-3-14 01:15 PM:
答案一定係1/3。我想問題重點係在於 ...
正確. 換jor門, 中獎ge機率係2/3.
錯唔緊要, 好多mathematicians都錯.

有玩過bridge ge 一定知道呢條係咩
Originally posted by lilirayhk at 2007-3-14 01:15 PM:
答案一定係1/3。我想問題重點係在於 ...
我覺得你漏咗一個condition,應該係
1.一開始choose 左"車",主持人then 開"空1"
2.一開始choose 左"車",主持人then 開"空2"
3.一開始choose 左"空1",主持人then 開"空2"
4.一開始choose 左"空2",主持人then 開"空1"
結果都係1/2
Originally posted by stupid X at 2007-3-14 19:49:

"="係等號, logically ...

多謝清晰的解銳,
數學係我完全唔掂,但邏輯...就自信ok.
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » IQ大挑戰 » [機會率]經典IQ 數學題(大師級第五關)

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。