<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » IQ大挑戰 » [機會率]經典IQ 數學題(大師級第五關)
返回列表 回復 發帖
大家有無諗過開返個「logic區」?
等大家可以係裡面玩下logic遊戲

stupid X ge回覆,我俾分,我會俾滿分 XD
Originally posted by hold_find at 2007-3-14 08:33 PM:

我覺得你漏咗一個condition,應該係
1.一開始choose 左"車",主持人then 開"空1"
2.一開始choose 左"車",主持人then 開"空2"
3.一開始choose 左"空1",主持人then 開"空2"
4.一開始choose 左"空2",主持人then 開"空1"
結果都係1/2
得番二對門....結果當然係二選一 .... 但e加重点係 ....如果: 有一對門中奬機會大過自己嗰對門 , 而你會点選

正如買波....... 假設o係總決賽,冇和波 .....求其買一隊,咁結果當然吾係贏就係輸..... 但如果你知係巴西對香港 ..... 雖然都係''吾贏就係輸'' 但歸根究底!!!你會点買呢e個就係討論要点
Originally posted by sakura310 at 2007-3-14 08:45 PM:
大家有無諗過開返個「logic區」?
等大家可以係裡面玩下logic遊戲

stupid X ge回覆,我俾分,我會俾滿分 XD
「logic區」---- > 你做主持???.......

吹水版 ...又飲食、又寵物、又旅遊......有冇人長期主持先??? 開區容易,但''打理''難.......何必為左三分鐘熱度而開個「logic區」...... 除非你可以長期主持 & 設計遊戲....... 我就覺得放係吹水版就ok , 比d人自由選擇入边d post玩......我志在同人玩下,分享下,挑戰下......如果有左''打理''e樣野,反而失去樂趣
Originally posted by playbr2 at 2007-3-14 08:59 PM:

得番二對門....結果當然係[color=...
但巴西贏的機會比香港大,那就不是計機會率,所以有賠率呢回事
Originally posted by hold_find at 2007-3-14 09:22 PM:

但巴西贏的機會比香港大,那就不是計機會率,所以有賠率呢回事
機會率 是比較事物本身......而賠率就是由莊家平衡了各方買賣差額而得出的比數.....所以賠率 不能影響事物本身的 機會率 .......

而賠率之中....又有值搏率...... 是由買家各自計算 事物其機會率 與 莊家的賠率  而決定買賣與否的行為, 及下注錢額 , 買賣組合等等
我認為總之去到最尾,中唔中都只係1/2機會

所謂D1/3,2/3嘅機會率,只係响個主持開嗰度沒有車嘅門之前出現,once佢開咗度無車嘅房門,由於個condition唔同咗,所以要計個參賽者贏架車嘅機會率又唔同咗嘞!
响計probability入便,condition好緊要,要define 得清楚,condition 轉咗的話,(in this case:開咗一間冇車的房門),又要「重新」因應新condition計過個機會率嘞!
(其實仲有condition on condition 嘅case,要計埋set同subset嘅嘢,但唔想太煩)

其實我估個女天才所引用嘅道理係:

我開頭揀咗一度門,而架車响度門後面嘅機會係三分之一,架車响另外兩度門後面嘅機會「加埋」係三分之二(1/3+1/3),而當主持開咗一度冇車嘅門之後,由於嗰度門有車嘅機會率而家發現係零,所以响原本嗰兩度門後面有車而架車而家响淨低另一度門後面嘅機會率就係:

2/3 -- 0 = 2/3

that's why she insist to change her choice to the other door cos 2/3 is greater than 1/3.
Originally posted by playbr2 at 2007-3-14 09:43 PM:

機會率 是比較事物本身......而賠...
在未知哪門中車之前,3隻門的"本身"都是一樣的,所以可以簡單知道機會率是1/2 or 1/3
但巴西跟香港的"本身"是不同的,領隊,教練,球員訓練時間...,不可應用到這問題上
一定係1/2
因為你無論你揀左邊個
主持人開既一定係空戈個
咁你都係1/2機會
Originally posted by hold_find at 2007-3-14 10:07 PM:

在未知哪門中車之前,3隻門的"本身"都是一樣的,所以可以簡單知道機會率是1/2 or 1/3
但巴西跟香港的"本身"是不同的,領隊,教練,球員訓練時間...,不可應用到這問題上
  right

咁如果事物"本身"一樣呢?!?  例如係袋揀中白波同黑波既機率 , 開頭三分一 , 之後 各自都係二分一 機會率........ 但换轉揀門個case , 開頭三分一 , 之後 变成 自己嗰個只得三分一 , 另一個就有 三分二喎 !!!!
現在即係再來一次五個海盜分鑽石的問題,明明十分簡單,係要找個與眾不同的答案才是智者
開頭是三選一的機會,之後分明是二選一,自以為是智者的卻硬說是三份一同三份二的分別,
如果那個小女孩從未有標籤為智商二百幾,你咪話佢白痴一名
唔好被名牌所牽引

playbr2兄所講足球比賽,用亞州盤就易解釋
強隊要讓弱隊,那麽機會就拉平.而唔係優勝劣敗了
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » IQ大挑戰 » [機會率]經典IQ 數學題(大師級第五關)

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。