<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 港男俱樂部 » 江湖百曉生特區(九哥親自解答)
返回列表 回復 發帖
Originally posted by fatfatdragon at 2005-8-4 11:32 AM:

煙仔你重搵緊方法 ?

另外一招, 幫他做宣傳, 抬高他的地位, 然後高價買比其他部門...
咩意思
我是車仔迷
陳皮好殘忍,
見死不夠
Originally posted by will213 at 2005-8-4 10:42:

亨兄早!

我就快有大假, 想陪太太去玩.. (7日左右).. 預算用30K... 有咩好介紹???
30K可以去好多地方, 我覺得參加北京超級豪華團係唔錯嘅選擇!!!
茫茫九派流中國,沉沉一線穿南北。煙雨莽蒼蒼,龜蛇鎖大江。黃鶴知何去?剩有游人處。把酒酹滔滔,心潮逐浪高!!
Originally posted by invisible at 2005-8-4 10:56:

似乎呢個方法比較難做到
唔知有無第二個方法令佢覺得無隱呢?
果然係皇親國戚, 當佢冇到都難做到? 咁不如叫佢做你上司, 你改為做佢下屬, 玩大啲!!!
茫茫九派流中國,沉沉一線穿南北。煙雨莽蒼蒼,龜蛇鎖大江。黃鶴知何去?剩有游人處。把酒酹滔滔,心潮逐浪高!!
煙仔兄:

就算一張厠紙, 一条底褲, 都有佢本身既用處既...........
Originally posted by d228216 at 2005-8-4 19:20:
煙仔兄:

就算一張厠紙, 一条底褲, 都有佢本身既用處既...........
不錯, 天生佢(蠢)才必有用!!!
如何處理撩事鬥非者的挑釁?
神六太空人說在太空看不到長城, 說過在長城是太空中唯一能看到的人類建築那位仁兄確是一個大騙子
Originally posted by d228216 at 2005-8-4 07:20 PM:
煙仔兄:

硬漢兄
無錯
一張厠紙,一條底褲係有佢既用處
但係厠紙總不能當tampo
總不能把一條底褲當作外褲著出街的:cool:
Originally posted by invisible at 2005-8-4 09:31 PM:

硬漢兄
無錯
一張厠紙,一條底褲係有佢既用處
但係厠紙總不能當tampo
總不能把一條底褲當作外褲著出街的:cool:
我意思係如果佢係一張厠紙, 味放入厠所; 如果佢係一條底褲就放入衣櫃,

so, 佢乞你憎只係 placing 既問題
Originally posted by d228216 at 2005-8-4 11:01 PM:

我意思係如果佢係一張厠紙, 味放入厠所; 如果佢係一條底褲就放入衣櫃,

so, 佢乞你憎只係 placing 既問題
但佢係都要踏過界
而且無左佢幫手又唔得
呢個問題唔單只係placing
Originally posted by invisible at 2005-8-4 11:30 PM:

但佢係都要踏過界
而且無左佢幫手又唔得
呢個問題唔單只係placing
好, 認真少少答先.

我覺得要搵一個理智(唔代表啱)的方法, 你先要知道大家的 position. 或者講大家的地位 (相對於老闆和整間公司而言).
1. 你和他工作上有冇清楚界定.
2. 你們的formal權力(工作定義) 和 informal權力 (人際關係和江湖地位)
3. 你和他的矛盾是否老闆刻意做成, 以方便管理

尤其第2點, 如果唔清唔楚, 你好難可以做d乜.  如果你有足夠本錢, 可以同他攤牌 show hand, 冇嘅就收牌唔到你想去就去.
如果你是上司, 你可以一開始做一件時先開個會 (可大可小規模) 指定大家工作目標和範圍. 然後大家按規則去做. 邊個唔守規則, 就在所有兄弟面前, 有冇老闆在場都唔緊要, 在大家面前用大條道理"醒"他和比壓力他.
如果老闆咁都撐他, 你以後就最好唔出聲, 因為人治已經大於實際考慮. 如果想玩落去, 不如諗下有冇辦法取代他的位置, 而你的位置由另一人頂上.

講真如果進又唔可以退又唔可以, 手段又贏唔到人, 最後不如選擇搵過第2份工. 始終, 做事都喺求財, 唔喺求氣.
小弟唔易做, 大佬更難當
飲茶你行先, 吹水我最叻 (好文區茶客 - 冰鮮潛龍™寫於人間死城)
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 港男俱樂部 » 江湖百曉生特區(九哥親自解答)

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。